Kako je Ukrajina izgubila Vuhledar, "grad tvrđavu" na istoku?

Foto: EPA

Ruske snage zauzele su grad Vuhledar koji se nalazi na jugozapadu ukrajinske regije Donjeck. Borbe oko Vuhledara traju od kraja ožujka 2022. godine, kada su ukrajinske jedinice ušle u grad.

Ukrajinska obrana, uglavnom 72. mehanizirana brigada, izdržala je nekoliko velikih ruskih napada u sljedeće 2.5 godine. Međutim, do jeseni 2024. preostali vojnici bili su prisiljeni napustiti svoje položaje pod prijetnjom okruženja.

>>Pao je važan ukrajinski grad utvrda, objavljena snimka iz centra

Pad jedne od najpoznatijih utvrda ukrajinske vojske ima značajnu simboličku težinu. I premda zauzimanje grada ne predstavlja neposrednu prijetnju ukrajinskoj obrani u Donbasu, njegov bi gubitak mogao imati ozbiljne dugoročne posljedice za ukrajinsku vojsku, piše Meduza.

Što znamo o zauzimanju Vuhledara?

Ruske snage, prvenstveno sastavljene od postrojbi Istočnog vojnog okruga, prve su nakon višemjesečnih intenzivnih borbi stigle do Vuhledara sa sjeveroistoka. Tamo su ruske trupe probile obranu susjednih ukrajinskih brigada koje su držale cestu između Kostjantinivke i Vuhledara. Zatim su zauzele dva ključna obrambena položaja sjeverno od grada - rudnike ugljena Pivdennodonbaska 1 i 3.

U rujnu su ruske trupe pokrenule napad zapadno od Vuhledara, brzo preuzevši kontrolu nad selom Prečistivka. Nakon toga grad je bio gotovo potpuno opkoljen. Jedina veza branitelja sa suborcima izvan grada bila je cesta prema Bohojavlenki, koja je bila pod žestokom vatrom.

Unatoč ovakvoj situaciji, ukrajinsko zapovjedništvo nije odmah naredilo povlačenje iz Vuhledara, a branitelji su se držali još tjedan dana. Ruske snage započele su napad s istoka u drugoj polovici rujna, a za desetak dana stigle su i do zapadne periferije grada.

>>Važan grad na uzvisini je pred padom. Ukrajinci priznali: Rusi su stigli do centra

Vjerojatno su se do tog trenutka branitelji već povukli, s obzirom na to da snimke ruskih izvora od 30. rujna i 1. listopada ne pokazuju znakove borbi. Činilo se da se ruske trupe slobodno kreću gradom, podižući zastave na zgradama.

Strateški značaj Vuhledara

Od početka invazije, Vuhledar je služio kao ključni "grad tvrđava", pokrivajući pristupe logističkim čvorištima za obranu južnog Donbasa, posebno grada Kurahove. Ruske snage imale su ga priliku zauzeti u ožujku 2022. godine, ali vjerojatno tada nisu imale potrebne snage. Prazne visoke zgrade na kraju su preuzele napredujuće ukrajinske trupe, koje su počele minirati područje i pripremati grad za obranu.

Bez zauzimanja Vuhledara bilo kakvo napredovanje s juga bilo je nemoguće. Grad je na uzvisini i pruža pogled kilometrima na okolnu otvorenu stepu. Ukrajinske snage koristile su visoke zgrade obližnjih rudnika za osmatranje i operacije dronova, dok su podrumi i sami rudnici pružali pouzdanu zaštitu za pješaštvo.

Do 2022. rusko je zapovjedništvo već shvatilo da "tvrđava Vuhledar" ne samo da koči njihovo napredovanje već i remeti rusku logistiku diljem južne Ukrajine. Istočno od Vuhledara protezala se željeznička pruga Donjeck -Volnovaha - Mariupolj, koja je u potpunosti pala u ruske ruke i mogla je poslužiti kao alternativna ruta za transport zaliha u okupiranu južnu Ukrajinu preko Krima.

Posebno aktualna ruta nakon oštećenja željezničkog dijela Krimskog mosta 2022.

Nakon oštećenja željezničkog dijela Krimskog mosta 8. listopada 2022. godine, ova ruta postala je posebno aktualna.
Međutim, bilo je nemoguće obnoviti i koristiti željezničku prugu dok je linija bojišnice bila je samo nekoliko kilometara udaljena. Tako je rusko zapovjedništvo počelo s pripremama za zauzimanje grada.

>>Porazili su Ruse u epskoj tenkovskoj bitci. Sad im prijeti odsijecanje

U zimi 2022./2023. ukrajinske snage su odbile snažan napad postrojbi Istočnog vojnog okruga, uključujući dvije brigade mornaričkog pješaštva Pacifičke flote. Ruske trupe pretrpjele su velike gubitke, a posebno su teško pogođena oklopna vozila motoriziranih jedinica dok su napredovala kroz minska polja.

Te su postrojbe trebale pružiti potporu s boka marincima koji su se pokušavali probiti do južne periferije Vuhledara preko vikendaškog naselja. Međutim, marinci 155. gardijske brigade u konačnici nisu dobili potporu s boka, što je uzrokovalo kolaps opskrbnih linija prema njihovim prednjim položajima na periferiji Vuhledara.

Ruske snage mogu iskoristiti zauzimanje grada u budućim operacijama

Nakon nekoliko tjedana borbi, ostaci ruskih jurišnih skupina bili su prisiljeni povući se na svoje polazne položaje u susjednim selima Mikilske i Pavlivka.

Nakon neuspjelog napada, Rusija je drastično riješila logistički problem, izgradivši novu željezničku prugu od regije Rostov do Volnovahe u Ukrajini u roku od godinu dana. Štoviše, ruske trupe koje su napredovale iz Avdijivke stigle su do područja sjeverno od Kurahova početkom jeseni 2024. i sada se spremaju napasti ovo logističko središte iz raznih smjerova, ali još ne iz južnog, vuhledarskog smjera.

Zbog toga je smanjen strateški značaj "tvrđave Vuhledar" u odnosu na 2022. i 2023. godinu. Međutim, to ne znači da ruske snage ne mogu iskoristiti zauzimanje grada u budućim operacijama.

Što pad Vuhledara znači za Ukrajinu?

Ukrajinske postrojbe koje brane Vuhledar i njegove sjeverne prilaze (72. mehanizirana i 79. zračno-jurišna brigada) povlače se na položaje sjeverno od grada (od Bohojavlenke do Kostjantinivka koje su okupirali Rusi). Tamo ponovno mogu upotrijebiti jednu od svojih omiljenih taktika - ciljati ruske snage dok pokušavaju prijeći kilometre otvorene stepe.

Snaga obrane sada ovisi o stanju ukrajinskih postrojbi, koje su upravo pretrpjele poraz, oklijevale su napustiti svoje položaje do posljednjeg trenutka i bile su prisiljene povući se iz Vuhledara i obližnjih sela i rudnika pod ruskom vatrom.

Situacija je još gora zapadno od grada, gdje relativno slabe ukrajinske snage brane područje oko sela Prečistivke koje su okupirali Rusi. Ruske trupe mogle bi iskoristiti ovu poziciju za pokretanje ofenzive na drugu "tvrđavu" - Veliku Novosilku.

Ruske postrojbe već napreduju prema njoj s juga i uskoro bi mogle pojačati svoj napad s istoka. Velika Novosilka ključno je utvrđeno područje na granici Donjecke i Zaporiške regije, a njezin gubitak mogao bi značajno pogoršati situaciju za ukrajinske snage stacionirane u Zaporižju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.