SDP odbio sudjelovati na sjednici saborskog odbora. "Nećemo spašavati Primorca"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnik SDP-a i član Odbora za vanjsku politiku Mišel Jakšić najavio je danas da zastupnici SDP neće sudjelovati u raspravi na sjednici Odbora za vanjsku politiku o sigurnosnoj politici EU jer ne žele sudjelovati u spašavanju "gubitničke kampanje" Dragana Primorca.

"SDP neće sudjelovati u ovoj tragikomičnoj parodiji koja se treba dogoditi na Odboru za vanjske poslove, čiji je radni naziv spašavanje gubitničke kampanje, dragog, dobrog, nadstranačkog vojnika Dragana nego ćemo se malo strpjeti i pričekati da izgubi izbore i izgubit će", najavio je Jakšić na press konferenciji u saboru uoči sjednice Odbora.

Sjednica je zakazana na temu "Hrvatska vanjska politika u okviru zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije i u kontekstu euro-atlantske sigurnosti".

"Grlić Radman bi trebao dati ostavku"

"Nećemo sudjelovati", dodao je, "jer očekujemo minimum političke korektnosti, za koju znamo da od HDZ-a nećemo nikada dočekati, a to je da Gordan Grlić Radman danas bude ili smijenjen ili da ostavku, nakon svojih kleveta, rabota i svega u čemu je ulovljen jer s njim ni o čemu više nema smisla raspravljati.

Jedino ako se sprema na tom Odboru recitirati ljubavne ruske pjesmice ili ako nam misli prezentirati koji je sljedeći plan Hrvatske s našim svinjogojstvom, jer znamo da je on postao strah i trepet svih hrvatskih praščića i na tome se jako fino 'operjao'."

Napomenuo je kako na Odbor dolazi i ministar obrane Ivan Anušić koji nije htio sudjelovati u radu Odbora za obranu, iako je to njegov matični odbor, ali će zato doći "nešto monumentalno" reći na Odboru za vanjske poslove.

"Voljeli bismo od njega dobiti odgovor, kad već sad dolazi tu tumačiti, kako komentira da je Zoran Milanović dao suglasnost da se 80 posto poveća vojni kontingent hrvatskih vojnika u našim NATO saveznicama koje graniče s Ukrajinom i Rusijom", kazao je, dodavši: "Toliko o tome da netko radi protiv NATO pakta na Pantovčaku."

"Plenković treba sjesti s predsjednikom"

Jakšić je pozvao Andreja Plenkovića i HDZ da prestanu kršiti Ustav i prestanu nastupati prema saboru kao smokvinom listu za njihove nemušte odluke, jer u Ustavu, ističe, jasno piše tko sukreira hrvatsku vanjsku politiku i tko je odgovoran za hrvatsku obranu, a to je vrhovni zapovjednik.

"To što neće i ego ne prihvaća predsjednika kojeg su izabrali građani ove zemlje, nije problem SDP-a i mislim da dolazi vrijeme da Andrej Plenković proguta žabu i sjedne s predsjednikom Republike i raščisti pitanja koja se tiču nacionalne sigurnosti", poručio je Jakšić.

Ocijenio je kako dolazimo u fazu u kojoj se u sve ovo treba uključiti i Ustavni sud, jer je ovo što trenutačno gledamo i proživljavamo ozbiljno kršenje Ustava i svega onoga što bi hrvatske institucije trebale biti i predstavljati. "Ne može i neće ego biti iznad onoga što piše u Ustavu", rekao je Jakšić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.