Putin griješi ako misli da ćemo se umoriti od pomaganja Ukrajini, kaže šef NATO-a

Foto: EPA

Novi glavni tajnik NATO-a Marko Rutte izjavio je danas u Bruxellesu da će Savez nastaviti s pružanjem potpore Ukrajini i da je Rusija u krivu ako misli da će se NATO umoriti u pružanju pomoći.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin bio bi krivo savjetovan ako misli da ćemo odustati od pomaganja Ukrajini, nastavit ćemo to raditi kolikogod bude potrebno”, rekao je Rutte na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog sastanka ministara obrane država članica NATO-a.

Prva točka Plana pobjede - pozivnica u NATO

U okviru toga sastanka jučer navečer održan je sastanak Vijeća NATO-Ukrajina, na kojem je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij predstavio svoj plan pobjede za okončanje rata.

Prva točka toga plan je pozivnica za članstvo Ukrajine u NATO-u. Na pitanje kada bi Ukrajina mogla računati na pozivnicu, Rutte je izbjegao odgovor i istaknuo da će Ukrajina sigurno jednog dana biti članica, samo je pitanje kada će se to dogoditi.

“Ali, to nije bio glavni fokus sinoćnje rasprave, glavna tema je bila kako osigurati da nitko u Moskvi ne misli da ćemo usporiti u pomaganju Ukrajini, nego da želimo pojačati našu industrijsku proizvodnju, pomoći ukrajinsku obrambenu industriju”, rekao je glavni tajnik.

"Rusija i dalje glavna prijetnja saveznicima"

Rutte je upozorio da Rusija i dalje ostaje glavna sigurnosna prijetnja za saveznike, da će NATO nastaviti modernizirati svoje sposobnosti i provoditi zajedničke vježbe kako bi osigurao da njegove konvencionalne i nuklearne sposobnosti ostanu snažne.

Istaknuo je da Putin sve više pribjegava neodgovornoj retorici, kazavši da “Moskva može biti glasna, ali da je NATO snažan”. Rutte je rekao da u ovom trenutku ne može potvrditi informacije prema kojima su sjevernokorejski vojnici poslani u pomoć ruskim snagama u Ukrajini.

“U ovom trenutku naš službena pozicija je da ne možemo potvrditi da su Sjevernokoreanci aktivno angažirani kao vojnici u ratnim naporima, što se naravno može promijeniti”, rekao je glavni tajnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.