Državni tajnik: Plan je do 2026. uskladiti 60 posto zemljišnih knjiga i katastara

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Sanjin Rukavina kazao je danas u saboru da se do 2026. godine planira završiti 60 posto usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra, ne samo u Zagrebu nego na razini cijele države.

Time je u raspravi o izmjenama Zakona o zemljišnim knjigama odgovorio na upit Urše Raukar Gamulin (Možemo) u kojem roku će se riješiti taj ogroman problem. U Zagrebu, kako je kazala zastupnica, 150 tisuća čestica nije usklađeno u zemljišnim knjigama i katastru.

Podrška oporbe

Same konačne izmjene Zakona o zemljišnim knjigama, kojima se dodatno uređuje pohrana zemljišnih knjiga u Središnjoj pismohrani zemljišnih knjiga u Gospiću, podržali su i vladajući i oporba.

U Središnjoj pismohrani zemljišnih knjiga u Gospiću smjestit će se sve ručno vođene zemljišne knjige, a koje će se prije toga skenirati, kao i zbirke isprava u Hrvatskoj.

Riječ je o kontinuiranom nastavku reforme u interesu građana, postupka se pojednostavljuje, skraćuje i smanjuju troškovi. Osim toga, uređenje zemljišnih knjiga povećava gospodarsku djelatnost i vrijednost nekretnina građana, istaknuo je Nikola Mažar (Klub HDZ-a).

Jasenka Auguštan-Pentek (Klub SDP-a) također je pozdravila pozitivne iskorake u tom smjeru naglasivši da neriješene zemljišne knjige i neusklađenost koče gospodarski razvoja, investicije i predstavljaju financijsko opterećenje za vlasnike nekretnina.

Izmjenama zakona proširuje se također krug ovlaštenika kojima se omogućuje neposredan pristup i pretraga podacima zemljišne knjige, proširuje ovlast javnog bilježnika da odbije podnošenje prijedloga za upis kada se pojavi sumnja u vjerodostojnost isprave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.