Srpske "Novosti" od prosinca u slobodnoj prodaji na hrvatskim kioscima



OD SLJEDEĆEG mjeseca, točnije 4. prosinca, na hrvatskim će se kioscima naći, uvjetno rečeno, novitet. Radi se o "Novostima", tjedniku koji izdaje Srpsko narodno vijeće.

Tjednik novosti izlazi već cijelo desetljeće, dosad je objavljeno 517 brojeva, u  novinskom formatu od 32 stranice, ali dosad nije bio dostupan u slobodnoj prodaji. Od sljedećeg mjeseca Novosti će izlaziti u ukupno osam tisuća primjeraka, na dva pisma, s cijena će im biti deset kuna.

Sazrelo vrijeme za izlazak na kioske

"Nakon 10 godina smatrali smo da je sazrelo vrijeme za puštanje tjednika u slobodnu prodaju, sazreli su suradnici i sadržaj potreban za dolazak Novosti na kioske. Novosti su danas po svom identitetu simbioza manjinske tematike i općenacionalnih tema, koje obrađuju novinari koji su po kvaliteti u vrhu hrvatskog novinarstva, dok su neka imena, kao Viktor Ivančić, Marinko Čulić i drugi na vrhu domaćeg novinarstva", rekao je za Index predsjednik SNV Milorad Pupovac. 

Za Novosti su osim Ivančića i Čulića dosad kao suradnici radili i Vladimir Arsenijević, Boris Rašeta, Igor Lasić, Tanja Tagirov, Jovan Hovan, Srećko Pulig, Igor Mandić, Boris Buden, Bojan Munjin, Dubravko Jagatić i drugi.

Važnost ćirilice

"Moja uloga kao izdavača je da Novostima osiguram profesionalne uvjete za rad i neovisnost u pozivu, a njihovo da iskoriste priliku i popune jednu prazninu u hrvatskom tjednom novinarstvu koji je moguće popuniti kvalitetnijim kritičkim pisanjem", rekao je Pupovac.

Za početak, Novosti idu u cirkulaciji od 8,000 primjeraka, od kojih će se 5,000 prodavati preko kioska i kolportera, a 3,000 primjeraka će kao i dosad biti namijenjeno ljudima slabijeg imovinskog statusa.



"Ćirilica će biti zadržana u jednom postotku, te posebno u nekim izdanjima koja će ići prema povratničkim sredinama, kao što je istočna Slavonija. U takvim sredinama će ćirilično pismo biti zastupljenije, a u drugim sredinama će biti manje zastupljeno, ali smatramo da je iznimno važna simbolična pristupnost ćirilice, i to zbog uklanjanja neugode i nelagode zbog tog pisma. Svjesni smo rizika koji to nosi, a redakcija će se s vremenom postaviti prema reakcijama koje dobijemo", dodao je Pupovac.

Sve srpske teme su ujedno i hrvatske

"Novosti su zgodna simbioza između dviju manjina u Hrvatskoj ovoga trenutka, a to je nacionalna manjina, te, kako je rekao Viktor Ivančić, racionalna manjina koja ima samostalnost i kritički duh, i mislim da će Novosti biti od velike važnosti u hrvatskom medijskom prostoru", zaključio je Pupovac.

Pupovac je već najavio mogućnost otpora hrvatske javnosti zbog korištenja ćirilice, a slične brige ima i glavni urednik Novosti Rade Dragojević. "Mi netrpeljivost i otpor svakako nećemo poticati, a i danas je klima drukčija nego prije 10 ili 15 godina. Ne očekujem da će biti dramatičnih reakcija, ali nikad se ne zna. Nama je u ovom trenutku najvažnije plasirati se rame uz rame s ostalim tjednicima", rekao je Dragojević za Index.

Cilj Novosti, rekao je Dragojević, nije natjecanje s velikim časopisima, budući da nemaju ni sredstava ni prostora za pratiti gotovo bilo što osim politike. Novosti će i dalje biti politički tjednik, koji će obrađivati dio tema povratničke tematike. "Sve srpske teme ujedno su i hrvatske, i one su u središtu interesa ne samo naših, nego i svih drugih novina. Naravno, praćenje tema s kojih vučemo svoj legitimitet ostat će kao neka vrsta našeg zadatka i mandata", rekao je on.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.