Talijanska premijerka primila šefa moćnog američkog fonda BlackRock

Foto: EPA

Talijanska premijerka Giorgia Meloni sastala se danas s čelnikom američkog fonda BlackRock Inc Larryjem Finkom kako bi razgovarali o mogućim ulaganjima u podatkovne centre i prateću energetsku infrastrukturu, priopćio je njezin ured.

Rim i najveći upravitelj imovinom u svijetu dogovorili su uspostavu radne skupine koja bi razmatrala moguće zajedničke projekte, stoji u priopćenju. Tema razgovora Meloni i Fink bila su i moguća ulaganja u talijansku prometnu infrastrukturu i druge strateške sektore, izvijestio je ured ne navodeći pojedinosti.

Sredinom rujna BlackRock je objavio da će s Microsoftom osnovati fond za ulaganja u podatkovne centre i energetske projekte za umjetnu inteligenciju. Fond Global AI Infrastructure Investment Partnership trebao bi proširiti nabavne lance za umjetnu inteligenciju i osigurati više struje, izvijestili su. 

Glavni partner u fondu bit će investicijska tvrtka iz Abu Dhabija MGX, a stručno znanje osigurat će američki proizvođač čipova Nvidia.

Većina ulaganja u SAD-u

Kompanije su izvijestile da žele razviti investicijski potencijal od 100 milijardi dolara, kad se uključi financiranje duga, napominjući da će većina ulaganja biti usmjerena u SAD, a ostatak u zemlje partnere.

Talijanska vlada odvojeno je, pak, prošli tjedan BlackRocku odobrila više od tri posto vlasničkog udjela u domaćoj obrambenoj i zrakoplovnoj skupini Leonardo, prema dokumentu u koji je Reuters dobio uvid.

"Zlatna dionica"

Dozvola se temelji na "zlatnoj dionici" koja državi omogućuje da blokira ili uvjetuje strana i domaća ulaganja, prema dokumentu poslanom iz ureda premijerke Meloni u parlament. Rim se pita i pri promjenama u upravi kompanija u strateškim sektorima kao što su energetika, telekomunikacije, proizvodnja vojne opreme i bankarstvo.

BlackRock već drži sedam posto udjela u UniCreditu i pet posto udjela u Intesi Sanpaolo, dvjema najvećim talijanskim bankama, vlasnicama Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.