Konzervativci potpuno potučeni na izborima u Britaniji

Foto: Profimedia

Keir Starmer bit će novi britanski premijer nakon što je njegova laburistička stranka osvojila većinu na parlamentarnim izborima, pokazala je izlazna anketa, dok će konzervativci Rishija Sunaka pretrpjeti povijesni poraz.

Izlazna anketa pokazala je da će laburisti dobiti 410 mjesta u parlamentu koji ih ima 650, čime se završava 14-ogodišnje razdoblje konzervativne vlade.

Sunakova stranka trebala bi dobiti samo 131 mjesto, što je najniži broj u poslijeratnoj povijesti.

Glasači su kaznili konzervativce za krizu troškova života, godine nestabilnosti i unutarnjih borbi zbog kojih je stranka imala pet različitih premijera od 2016.

Na zadnjih šest parlamentarnih izbora, samo je jedna izlazna anketa pogriješila s rezultatom, godine 2015. 

Kada se gleda koliko je tko dobio, a koliko tko izgubio, prema prvim izlaznim anketama laburisti su na ovim izborima dobili 209 novih zastupnika , dok su konzervativci izgubili 241 mjesto u parlamentu.

Najgori rezultat konzervativaca od Drugog svjetskog rata

Prvi službeni rezultati stižu u 3 ujutro, drugi u 7 ujutro te u 15 sati po našem vremenu.

Ako se ostvare rezultati ovih anketa, bit će to prvi poraz konzervativaca od 2010. godine, javlja BBC. Također, ako konzervativci budu imali 131 zastupnika, to će biti njihov najniži broj nakon Drugog svjetskog rata.

BBC: Konzervativci su uništeni, izbrisani...

BBC u prvoj analizi piše da su konzervativci, inače sinonim za stroj za pobjedu na izborima, moćnu snagu uspjeha - uništeni i izbrisani. Prije samo pet godina laburisti su bili slomljeni i poniženi, kada su osvojili najmanji broj zastupničkih mjesta od 1935. godine. Boris Johnson je prije samo dvije godine koketirao s idejom da će osvojiti tri mandata i biti premijer do 2030-ih. 

No prva izlazne ankete ukazuju na nevjerojatan povratak laburista na vlast u Velikoj Britaniji, piše BBC. Laburisti su posljednji put opće izbore iz opozicije osvojili prije 27 godina. Prošlo je 19 godina otkako su pobijedili na općim izborima, a da nisu bili u opoziciji. 

Britanski mediji pobjedu laburista opisuju nevjerojatnom, golemom i praktički presedanskom.

"Izborni meteor je pogodio planet Zemlju"

"Izborni meteor upravo je udario u planet Zemlju," rekao je lord Peter Mandelson, bivši ključni član laburista pod Tonyjem Blairom, za BBC.

"Na neki način, to nije iznenađujuće s obzirom na sve što je zemlja prošla u posljednjih 10 godina", rekao je reagirajući na izlaznu anketu, koja predviđa uvjerljivu pobjedu laburista,.

Kaže da je to "izvanredno postignuće za Keira Starmera i njegov tim", dodajući da nitko ne bi mogao zamisliti da će se to dogoditi kada je stranka izgubila 2019. godine.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.