Karolina Vidović Krišto - opravdavala ustaše, lagala o pobačaju, slavila Thompsona...

Foto: Hina

KAROLINA VIDOVIĆ KRIŠTO nova je instant zvijezda desne političke scene. Dobro, nije ona novo lice hrvatske desnice, u ultraklerikalnim i revizionističkim krugovima odavno dobro kotira, ali sada, eto, opet ima auru žrtve jer ju je u sinoćnjem političkom magazinu napao spin doktor Krešimir Macan.

Tko je gledao emisiju zna što se dogodilo: prvo je Vidović Krišto iskoristila voditeljevu mentalnu odsutnost pa je umjesto o konstituiranju sabora i novoj vladi počela o iskapanju "ubijanih Hrvata u jami Jazovki", što je prekomjerno iživciralo Macana te je, nakon kraće prepirke, Vidović Krišto nazvao spodobom i otišao iz studija. Jest, nije ugodno kad te nazovu spodobom, ali Macanov ispad može samo povoljno djelovati na političku karijeru Vidović Krišto, što više može poželjeti nova saborska zastupnica Domovinskog pokreta Miroslava Škore od javnog konflikta s PR-džijom mnogih loših politika.

Na HTV-u se pojavila 1996. godine

Karolina Vidović Krišto na Hrvatskoj se televiziji pojavila 1996. godine, u vrijeme kada je tom kućom, kao i danas, drmao HDZ. Generalni direktor bio je Antun Vrdoljak, a urednička su mjesta zauzimale vječno podobne figure poput Obrada Kosovca i Hloverke Novak Srzić. U takvom se ambijentu naša junakinja fino snašla, čitamo kako je 1998. godine "bila najmlađa urednica vijesti u povijesti Hrvatske radiotelevizije kao i druga urednica središnjeg Dnevnika".

Nakon 2000. godine, neko je vrijeme radila u onim dosadnim emisijama o Hrvatima "diljem svijeta" kamo HTV obično odlaže ljude s kojima ne zna što će. Bila je tek jedno od brojnih lica tužne javne radiotelevizije, a onda je stigla 2012. godina kad je u svojoj emisiji utvrdila da je pedofilija temelj spolnog odgoja. Dotakla se usput, šteta ne iskoristiti vrijeme, lažne pomirbe, kriminalne privatizacije, lustracije i tome slično. Izbio je skandalčić, emisija joj je ukinuta, postala je žrtva, kako to već biva sa zaposlenima na HRT-u kad im netko ukine emisiju. Na njezinu je stranu stala i Judith Reisman, američka ultrakonzervativna autorica, poznata po, kako se to lijepo i politički korektno kaže, kontroverznim stavovima o nacizmu i homoseksualnosti. Politička zvijezda Vidović Krišto je rođena, samo joj je još trebalo nekoliko godina da se oslobodi novinarskog privida.

Radman je otpustio zbog verbalnog delikta

Tri godine kasnije Goran Radman, SDP-ova uzdanica na mjestu generalnog direktora Hrvatske radiotelevizije, raskida joj ugovor o radu zbog verbalnog delikta. Bio je to besmislen potez čak i za Radmanove standarde. Vidović Krišto je, naime, u komunikaciji unutar HRT-a tražila izmjenu nekakvog Radmanovog Etičkog kodeksa i spominjala njegovu komunističku prošlost, što ga je do te mjere rasrdilo da joj je dao otkaz. Protuzakonit, kako će utvrditi sudovi.

Vraća se na HRT i nastavlja gdje je stala. Dobila je termin u emisiji Dobro jutro Hrvatska, gdje je nesputana kvalitetnim uredničkim radom i boljim profesionalnim standardima govorila što bi joj palo na pamet, pa čak i da je u Americi pobačaj dopušten do zadnjeg dana trudnoće. A nije.

Ispričala se zbog neistina o pobačaju

Nakon što je Index pisao o tome, Vidović Krišto je "izjavila kako je učinila pogrešku pri interpretaciji dijela podataka" te uputila ispriku svim gledateljima "zbog iznesenoga".

Bilo je to 2016. godine. Dvije godine kasnije otišla je korak dalje, ugostila je Igora Vukića, pseudopovjesničara koji se maksimalno trudi minorizirati ustaške zločine, a posebno one počinjene u Jasenovcu. Bilo je to već previše čak i za nesretni HRT, "kolegica Vidović Krišto" prebačena je na "druge zadatke u skladu s njezinim ugovorom o radu i potrebama Poslodavca", izvoljeli su nas tada informirati s HRT-a.

Uočavanje pedofilije kojekuda, užasavanje zbog seksualnog odgoja, bajke o pobačaju do zadnjeg dana trudnoće, opravdavanje ustaša, zazivanje lustracije, dirljivi statusi u slavu Marka Perkovića Thompsona... dobar dio karijere Vidović Krišto izgledao je kao ispisivanje pristupnice Domovinskom pokretu Miroslava Škore. I, konačno, krajem svibnja, objavila je odluku o pridruživanju Škorinu dream teamu. Izašla je na izbore u Devetoj izbornoj jedinici, poslovično suptilno hrvatsko biračko tijelo nagradilo ju je s 5598 preferencijskih glasova i eno je u saboru, nastavit će tamo gdje je stala Bruna Esih, a to je, po prilici, nigdje, ali desno.

Jako desno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.