Tomašević: Ovo mi je najdraži projekt, uvodimo lokalne namirnice u škole

Screenshot: Grad Zagreb/FB

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otkrio je detalje o najnovijem projektu koji ima za cilj revolucionirati prehranu u školskim ustanovama. "Kao prvi grad u Hrvatskoj, počeli smo s implementacijom ovog programa u školama, ali cilj nam je proširiti ga i na druge ustanove. Sve, naravno, ovisi o raspoloživim kapacitetima lokalnih proizvođača", izjavio je Tomašević.

Projekt, koji trenutno obuhvaća oko 15 tisuća učenika u 31 školi, usmjeren je na poboljšanje kvalitete prehrane kroz nabavku lokalno proizvedene hrane. "Prve isporuke očekujemo već od proljeća," dodao je gradonačelnik, naglašavajući trostruku korist ovog pristupa.

 

"Najdraži projekt"

"Ovo mi je jedan od najdražih projekata. Prvo, učenici dobivaju kvalitetniju hranu, što je izuzetno važno za njihov razvoj. Drugo, dajemo prednost lokalnim proizvođačima, čime potičemo lokalnu ekonomiju. I treće, smanjujemo 'prehrambene milje' – udaljenost koju hrana mora prijeći do krajnjeg potrošača, što pozitivno utječe na okoliš", objasnio je Tomašević.

Prioritet u nabavi imat će proizvođači iz zagrebačkog prstena, kao dio šire strategije zelene javne nabave, iako će na natječajima moći konkurirati i lokalni proizvodi s područja cijele Hrvatske.

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je da ovaj projekt predstavlja važan korak prema održivijem i zdravijem društvu te se nada da će poslužiti kao primjer drugim gradovima u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.