Tužitelj: Trump je zločinima pokušao poništiti svoj poraz na izborima

Foto: EPA

Donald Trump pribjegao je zločinima u nastojanju da poništi svoj poraz na izborima 2020., navode tužitelji u novom sudskom podnesku u kojem se tvrdi da bivši američki predsjednik nije imun na optužbe.

Posebni tužitelj Jack Smith predao je podnesak koji je javno objavljen jučer. Podnesak osporava Trumpovu tvrdnju da ga štiti presuda Vrhovnog suda od ovog ljeta koja daje široki imunitet od kaznenog progona za službena djela počinjena dok je na dužnosti, piše BBC.

"Mora mu se suditi kao i bilo kojem drugom građaninu"

Budući da neće biti suđenja prije izbora sljedećeg mjeseca, sudski dokument od 165 stranica mogao bi biti posljednja prilika za tužitelje da izlože svoj slučaj.

Tužitelji tvrde da Trump nije uvijek djelovao u službenom svojstvu i da je umjesto toga bio uključen u "privatni kriminalni pokušaj" da poništi rezultate izbora iz 2020.

Tužitelji tvrde da su, iako je Trump još bio na dužnosti, neki od njegovih navodnih pokušaja da poništi izbore bili povezani s njegovom kampanjom i njegovim životom kao privatnog građanina.

Sud bi trebao "odrediti da se optuženiku mora suditi za njegove privatne zločine kao što bi učinio bilo kojem drugom građaninu", napisao je Smith u podnesku.

"Pence ga pokušao uvjeriti da prizna rezultate"

Slučaj je često odgađan otkako je američko Ministarstvo pravosuđa podiglo optužbe prije više od godinu dana optužujući Trumpa, koji poriče zlodjela, da je pokušao nezakonito blokirati certifikaciju pobjede Joea Bidena.

Podnesak iznosi nekoliko slučajeva u kojima je Trumpov potpredsjednik Mike Pence izrazio sumnju u tvrdnje svog šefa o prijevari glasača i pokušao ga uvjeriti da prihvati da je izgubio izbore.

U sudskom dokumentu, tužitelji kažu da Trump nije bio uzrujan kada je saznao da je njegov potpredsjednik hitno odveden na sigurno mjesto kad su pobunjenici upali u Kapitol 6. siječnja 2021. "Pa što?" navodno je rekao kad su ga obavijestili.

Trump: Ovo nije trebalo objaviti prije izbora

Trumpovi odvjetnici borili su se da najnoviji podnesak ostane zapečaćen, a glasnogovornik kampanje Steven Cheung nazvao ga je "punim laži" i "neustavnim".

U objavi na svojoj platformi Truth Social Trump je rekao da "nije trebao biti objavljen neposredno prije izbora".

Optužio je tužitelje za "nevjerojatno" loše ponašanje.

U podnesku se navodi da je Trump planirao proglasiti pobjedu bez obzira na rezultat, te je postavio temelje za to mnogo prije izbora. Optužuje ga se i za svjesno širenje lažnih tvrdnji o glasovanju koje je on sam smatrao "ludim".

"Pokušali iskoristiti nasilje i kaos na Capitolu"

U demokratskom uporištu Detroitu u Michiganu, kada se činilo da je velika grupa glasačkih listića bila u korist Bidena, operativac Trumpove kampanje navodno je rekao svom kolegi da "pronađe razlog" da nešto nije u redu s glasačkim listićima kako bi mu dao "opcije da pokrenuti parnicu".

U podnesku se također tvrdi da su Trump i njegovi saveznici, uključujući odvjetnika Rudyja Giulianija, pokušali "iskoristiti nasilje i kaos na Capitolu" kako bi odgodili ovjeru izbora.

Trump je jučer rekao da će slučaj završiti njegovom potpunom pobjedom. Datum suđenja nije određen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.