Ukrajinski piloti skidaju ruske dronove metodama iz Prvog svjetskog rata

Foto: X

Snimka iz ruske bespilotne letjelice koja je jučer kružila internetom prikazuje dvojicu ukrajinskih avijatičara kako gledaju u svoju posljednju metu - dron koji ih snima - iz otvorenog kokpita svog trenažnog Yakovlev Yak-52 iz 1970-ih godina. Yak-52 i ruski dron udaljeni su samo nekoliko metara.

Čini se da Yakovlevljev putnik na stražnjem sjedalu navodno sačmaricom za uništavanje drona cilja u dron. Vjerojatno je to bila ista ona sačmarica koja ga je proslavila. Ranije ovog mjeseca jedan ruski bloger požalio se na posadu Yak-52 "koja puca na UAV-ove kao da je streljana". Drugi su obaranja usporedili s borbom iz Prvog svjetskog rata, piše Forbes.

Sredinom travnja internetom su kružili videozapisi Yak-52 koji navodno pripada ukrajinskom volonterskom letačkom klubu, ali se očito bori u ime ukrajinskih zračnih snaga, u sukobu s ruskom bespilotnom letjelicom Orlan iznad Hersonske oblasti u južnoj Ukrajini. Navodno je dron oboren.

Šest tjedana kasnije, početkom lipnja, sličan video snimili su Rusi. Prikazuje Yak-52 u borbi s ruskom bespilotnom letjelicom ZALA. Na toj snimci se može vidjeti strijelac na stražnjem sjedalu kako poseže za nečim, vjerojatno za svojim oružjem. Fotografije koje su se u utorak nakratko pojavile na društvenim mrežama otkrivaju oznake na strani propelerskog Yakovljeva: najmanje šest bespilotnih letjelica Orlan i dvije ZALA. 

Jeftin način za obaranje dronova

Kad su se na društvenim mrežama pojavile prve videosnimke borbe Yak-52 protiv drona, neki su promatrači nagađali da je posada trenažnog aviona teškog jednu tonu pucala na dronove potkrilnim topovima ili raketnim kapsulama. No, kao što je primijetio talijanski stručnjak za zrakoplovstvo David Cenciotti, vrlo malo Yak-52 je modificirano za nošenje potkrilnog oružja. Stoga ne treba čuditi što su Ukrajinci pucali iz sačmarice sa stražnjeg sjedala aviona.

Dok ukrajinske zračne snage pokušavaju sačuvati svoje najskuplje projektile zemlja-zrak za najopasnije ruske mete, balističke i krstareće rakete, kao i lovce-bombardere s ljudskom posadom koji bacaju snažne klizne bombe, tip sa sačmaricom leti u sporom propelerskom zrakoplovu. To je jeftin način za obaranje ruskih bespilotnih letjelica daleko od prve linije fronte.

Ukrajincima nije lako. I pilot Yak-52 i strijelac na stražnjem sjedalu moraju biti vješti i strpljivi kako bi pogodili mali dron.

To podsjeća na borbe iz Prvog svjetskog rata. Nakon jednog od prvih okršaja avion na avion promatrač Kraljevskog letačkog korpusa Archibald James priznao je da je otvorio vatru na njemačkog pilota s prevelike udaljenosti. "Namjerio sam službenu pušku na 500 metara i ispalio šest hitaca, i bio sam jadan što ga očito nisam pogodio", napisao je.

"Tada nismo imali pojma s koje je udaljenosti bilo potrebno pucati da bi to imalo ikakav učinak."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.