Umirovljeni američki general: Ruska crnomorska flota je potpuno beskorisna

Foto: EPA

UMIROVLJENI američki general te zapovjednik američke vojske u Europi Ben Hodges smatra da ruska mornarica nije puno bolja od ruske vojske. "Ruska crnomorska flota, osim podmornica, je potpuno beskorisna", rekao je Hodges, piše Newsweek.

Hodges je također rekao da je prije rata 24. veljače ruska crnomorska flota kontrolirala skoro cijelo Crno more, a da se sada ne usudi približiti obali Ukrajine i da se skriva iza Krima.

Kada je rat počeo, mnogi su očekivali da će ruska vojska postići brzu pobjedu. Ali kako je rat trajao danima, tjednima i mjesecima, dok su se ukrajinske snage žestoko opirale, imidž Rusije kao nadmoćne vojne sile počeo se urušavati. Hodges naglašava da promjena percepcije vrijedi i za rusku mornaricu.

"Ruska crnomorska flota je potpuno beskorisna"

Bivši američki general spomenuo je i potonuće ruskog crnomorskog admiralskog broda Moskva, čija se vrijednost procjenjuje na 750 milijuna dolara. Ukrajina je tada rekla da je pogodila brod i uzrokovala njegovo potonuće, a Rusija je tvrdila da je požar na brodu doveo do potonuća.

SAD nije odmah potvrdio da je Moskva oštećena, ali su na kraju zaključili da su taj ratni brod pogodila dva ukrajinska projektila. Hodges je rekao da je nekoliko drugih ruskih brodova u Crnom moru uništeno posljednjih mjeseci.

"Mislim da je Velika ruska crnomorska flota, osim njihovih podmornica, potpuno beskorisna. Nije sudjelovala u borbi. Uskoro će ukrajinske snage, kako se sve više budu približavale Krimu, moći lansirati rakete HIMARS na Sevastopolj", rekao je Hodges, piše Newsweek.

Krim je poluotok koji je pod ruskom okupacijom od 2014., ali Ukrajina i SAD i dalje tvrde da je dio Ukrajine. Sevastopolj je najveći grad Krima i glavna crnomorska luka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.