Uzgoj lišća koke u Kolumbiji dosegnuo je 2023. najvišu razinu u dva desetljeća

Ilustracija: Shutterstock

Površina u Kolumbiji namijenjena uzgoju lišća koke, sirovog sastojka za proizvodnju kokaina, povećala se prošle godine za 10 posto i postala najveća površina za uzgoj lišća koke u više od dva desetljeća, pokazalo je izvješće Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) u petak.

Prema izvješću, lišće koke je 2023. zasađeno na oko 253.000 hektara u odnosu na 230.000 u 2022. To je dovelo do povećanja prošlogodišnje potencijalne proizvodnje kokaina za 53 posto na 2.644 metričke tone, u usporedbi s 1.738 metričkih tona godinu ranije.

Uzgoj se uglavnom proširio u jugozapadnim departmanima Cauca i Narino, dok je ostao relativno stabilan u ostatku zemlje, stoji u izvješću.

"Proizvodnja se povećala za 10 posto u najproduktivnijim područjima zemlje i to ima vrlo važan utjecaj na potencijalnu proizvodnju kokaina", izjavila je regionalna predstavnica UNODC-a Candice Welsch.

Najviše koke ima tamo gdje su ljevičarske gerilske skupine

Proizvodnje lišća koke najkoncentriranija je u područjima gdje djeluju ljevičarske gerilske skupine i kriminalne skupine koje su osnovale bivše krajnje desničarske paravojske.

Vlasti u Kolumbiji desetljećima su se borile za smanjenje trgovine drogom, no ta je zemlja i dalje jedan od vodećih svjetskih proizvođača kokaina. SAD već dugo vrši pritisak na Kolumbiju da smanji uzgoj lišća koke.

Predsjednik Gustavo Petro uz ostalo je predložio da se upotreba droge prizna kao javnozdravstveni problem, a njegova vlada naredila je vojsci i policiji da pojačaju zapljene kokaina, koje su prema podacima ministarstva obrane prošle godine dosegnule rekordnih 739.6 metričkih tona.

Proizvodnju kokaina u Kolumbiji kontroliraju naoružane skupine i mnogi smatraju da potiče gotovo šest desetljeća dug unutarnji sukob u kojem je poginulo više od 450.000 ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.