VIDEO Zbog velikih poplava na ulicama nigerijskog grada krokodili, zmije...

Foto: Profimedia, Facebook

Poplave u sjevernoj Nigeriji usmrtile su više od 80% životinja u velikom zoološkom vrtu koji je bio dom brojnim divljim vrstama, uključujući lavove, krokodile, bivole i nojeve, izvijestila je uprava ZOO-a.

"Zbog poplava opasne životinje poput krokodila i zmija dospjele su u obližnja naselja" , navedeno je u priopćenju zoološkog vrta Sanda Kyarimi Park povodom poplava u nigerijskoj saveznoj državi Borno, uz apel stanovnicima da budu na oprezu.

 

Objavljuje Arc Salis Sarkee u Ponedjeljak, 9. rujna 2024.

Poplave su počele kada je došlo do prelijevanja brane nakon obilnih kiša, što je prisililo tisuće ljudi da napuste svoje domove.

Ova katastrofa pogodila je i druge ključne objekte u glavnom gradu države Borno, Maiduguriju, uključujući poštu i bolnicu, izvijestio je ured nigerijskog predsjednika Bole Tinubua. Predsjednik je također pozvao ljude da se evakuiraju iz najteže pogođenih područja.

"Nas 20-ak živi u ovoj kući. Ovdje sam s članovima šire obitelji. Nemamo ništa - preselili smo se u školu prije više od tri tjedna. Nemamo krevet, mrežu protiv komaraca, hrane ni novca. Ja sam poljoprivrednik i ribar, no trenutačno nemamo što raditi. Djeca su bolesna, a nemamo sredstava da ih odvedemo u bolnicu. Želimo da nam savezna vlada pomogne. Imali smo iskustva s poplavama, ali ove godine je stanje neizdrživo", izjavio je jedan od stanovnika, prenosi Guardian.

Predsjednik Tinubu izrazio je iskrenu sućut vladi i narodu države Borno, osobito obiteljima koje su izgubile sredstva za život zbog katastrofe uzrokovane prelijevanjem brane Alau. Također je naglasio da će se humanitarne potrebe rješavati u najkraćem roku.

Poplave na sjeveroistoku Nigerije prošlog su mjeseca odnijele najmanje 49 života, dok su katastrofalne poplave 2022. godine usmrtile više od 600 osoba.

 

Objavljuje Arc Salis Sarkee u Ponedjeljak, 9. rujna 2024.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.