VIDEO Tomašević: Odgodili smo uvođenje novog načina naplate parkinga

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je press konferenciju na kojoj je komentirao i tzv. blokovsko parkiranje po Zagrebu, koje se trebalo uvesti od 1. rujna, međutim zasad se ne uvodi.

Live stream presice mogli ste pratiti ovdje

.

UŽIVO: Predstavljanje pilot projekta „Mobilni tim službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti“ i Redovna konferencija za medije

Objavljuje Grad Zagreb u Utorak, 27. kolovoza 2024.

Na početku predstavljen pilot projekt za mentalno zdravlje

Predstavlja se pilot-projekt Mobilni tim Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, nakon čega će se održati redovna konferencija za medije.

"Pilot-projekt Mobilni tim Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti pokrenut je u suradnji Grada Zagreba i Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ-a Dr. Andrija Štampar s ciljem pružanja intervencije osobama kojima je dolazak u psihijatrijski/psihološki tretman otežan zbog slabije pokretljivosti. Građani će se moći javiti mailom. Usluga je namijenjena osobama koje nisu u tretmanu, kojima je psiho tretman nedostupan. Osobe koje su teže pokretljive, rodilje koje imaju problema s ovisnosti, osobe s invaliditetom i mnoge druge", rekla je doktorica Jukić.

Tomašević o projektu

Ovaj pilot-projekt je presedan, ovo je prvi mobilni tim službe za mentalno zdravlje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Hrvatskoj. Vjerujem da je ovo lavina koja će se pokrenuti i u cijeloj Hrvatskoj. Zagreb je pionir u dosta toga, a onda i drugi veliki gradovi preuzimaju naše projekte. Vjerujem da će taj projekt biti uspješan i da će to slijediti i drugi gradovi. Kad govorimo o mentalnom zdravlju, to nam je jako bitno, puno ulažemo u nadstandarde. Mi smo izdvojili gotovo milijun eura za javno zdravstvo.

Slijede pitanja novinara.

Što će biti s rekonstrukcijom zapadne tribine stadiona u Kranjčevićevoj?

Govorimo o rekonstrukciji cijelog stadiona, ne tribine. Radovi bi počeli u siječnju 2025., taj rok i dalje stoji, ti radovi su nužni kako bi se na njemu mogle igrati međunarodne utakmice. Kad se to završi, ide se u gradnju stadiona u Maksimiru, to je rok 2028., a Kranjčevićeva će biti gotova do 2026. godine. Uočeni su problemi sa statikom, ali o detaljima toga mi ćemo prezentirati projekt uskoro pa ćete sve vidjeti.

O parkingu

Blokovsko parkiranje - zaključak oko toga nije trebao ići u javno savjetovanje, zato da vidimo same granice blokova, da dobijemo prijedloge i komentare, došlo je oko 320 prijedloga i komentara. Htjeli smo unaprijediti ovaj prijedlog, analizirat ćemo sve prijedloge, uzet ćemo si još mjesec dana vremena da analiziramo sve. Znamo i sami da je ovaj model gdje imamo 5000 više povlaštenih karata u prvoj zoni neodrživ. Imamo dio građana s fiktivnim prebivalištem i boravištem i želimo tu praksu promijeniti. Neće krenuti 1.9., doradit ćemo te blokove i onda donijeti konačnu odluku.

Bilo je rasprave za vrijeme ljeta oko oduzetih 15-ak parkirnih mjesta, a oko 130 mjesta je vraćeno, kao parkirna mjesta u Donjem gradu. Rezervirano parkirno mjesto košta oko 530 eura mjesečno. Nažalost, nije bilo nikakve evidencije oko toga i jako malo se plaćalo. Preko 90 posto se koristilo besplatno. To je bio jedan nered koji smo rješavali, kako bismo vratili dio parkirnih mjesta građanima. Postoji ograničenje od tri parkirna mjesta po poslovnom objektu. Imali smo političke stranke, i HDZ i HSS, koje su imale rezervirana parkirna mjesta, a da nisu plaćale ni euro. Oko 500 parkirnih mjesta ćemo osloboditi za rotaciju do kraja godine.

O napadima na strane radnike

Najoštrije osuđujem bilo kakve napade, a kamoli fizičke napade na strane radnike jer bez njih brojni gradovi ne bi uopće mogli izvoditi svoje radove ni na vrtićima ni na školama.

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.