Vrhunac vodnog vala na Dunavu prekosutra, vatrogasci na terenu su spremni

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

Na području uz Dunav, gdje se vrhunac vodnog vala očekuje u srijedu, na snazi su mjere obrane od poplava. Gotovo tisuću vatrogasaca Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije neumorno radi kako bi ga što spremnije dočekali, a poručuju i kako razloga za zabrinutost nema.

"U ovome je trenutku angažirano 200 vatrogasaca s područja Baranje, gdje se očekuje porast vodostaja Dunava. Osim vatrogasaca, spremno je i 20 pumpi, mobilna rasvjeta te velika punilica pijeska koja je preuzeta s Robnih zaliha i nalazi se u JVP-u Osijek", izjavio je u ponedjeljak zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zoran Pakšec, a navodi se u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice.

"Nema razloga za zabrinutost"

U Kneževim Vinogradima ustrojen je i logistički centar za vatrogasce koji će biti tranzicijski centar ako će biti potrebno angažirati i vatrogasce iz ostalog dijela županije. Ako bude potrebno, kaže Pakšec, angažirat će se dodatnih 300 vatrogasaca s područja Osječko-baranjske županije, što neće ni na koji način ugroziti sigurnost ostalih područja.

Vatrogasci rade na pripremama i na području Vukovarsko-srijemske županije, a županijski vatrogasni zapovjednik Krešimir Jelić ističe kako su vatrogasne snage potpuno spremne za brzo i učinkovito djelovanje u slučaju poplava koje bi mogle zahvatiti ovo područje te da je prioritetna zadaća zaštita ljudi, imovine i okoliša.

Dodaje i da, uz ljudske resurse, raspolažu velikim brojem vatrogasnih pumpi, uključujući i pumpe visokog protoka, koje su ključne za brzo ispumpavanje velikih količina vode s ugroženih područja.

Vatrogasne snage surađuju s ostalim službama za hitne intervencije, kao i s lokalnom upravom, kako bi osigurale koordiniranu reakciju i minimizirale posljedice potencijalnih poplava, a vjeruju kako će vodni val biti i niži od prvih procjena.

Ako bude potrebe, na temelju zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, angažirat će se vatrogasne dislokacije i iz ostalih županija kao i pripadnici intervencijskih vatrogasnih postrojbi iz Dubrovnika, Splita, Zadra i Šibenika, poručuju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.