Xi Putinu: Svijet je u kaosu. Čekaju nas promjene kakve nisu viđene stotinu godina

Foto: EPA

Gotovo tri godine nakon što su rusku invaziju na Ukrajinu osudile zemlje širom svijeta, ruski predsjednik Vladimir Putin organizira summit s više od desetak svjetskih čelnika. Radi se o jasnom signalu ruskog autokrata da ne samo da nije izoliran nego iza njega stoji moćna koalicija zemalja, piše CNN.

Trodnevni summit BRICS-a, koji počinje danas u jugozapadnom ruskom gradu Kazanu, prvi je sastanak skupine velikih gospodarstava u usponu: Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike. S obzirom na to da je ranije ove godine koalicija proširena, bit će tu i predstavnici Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etiopije i Irana.

Među čelnicima se očekuju Xi Jinping iz Kine i Narendra Modi iz Indije, predsjednici Masoud Pezeškian iz Irana i Cyril Ramaphosa iz Južne Afrike, kao i oni izvan "kluba", poput turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Očekivalo se da će mu se pridružiti brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, ali je otkazao putovanje nakon što se ozlijedio kod kuće.

Xi: Svijet je u kaosu

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu da je međunarodna situacija u kaosu, ali da je strateško partnerstvo Pekinga i Moskve snaga stabilnosti u vrijeme najznačajnijih promjena viđenih u jednom stoljeću. Xi i Putin u svibnju su obećali "novu eru" partnerstva između dva najmoćnija rivala Sjedinjenih Država, koje su proglasili agresivnim hladnoratovskim moćnikom koji sije kaos diljem svijeta.

"Trenutno svijet prolazi kroz promjene neviđene u zadnjih stotinu godina, međunarodna situacija je isprepletena kaosom", rekao je Xi Putinu u ruskom gradu Kazanju na otvaranju samita BRICS-a, skupine koja okuplja Kinu, Rusiju, Brazil, Indiju i Južnoafričku Republiku. "Ali čvrsto vjerujem da će se prijateljstvo Kine i Rusije nastaviti generacijama i da se odgovornost tih velikih zemalja prema svojim građanima neće promijeniti."

Rusija, koja vodi rat protiv ukrajinskih snaga, i Kina, čijoj se rastućoj vojnoj i gospodarskoj snazi pokušava suprotstaviti Washington, sve više pronalaze zajednički geopolitički cilj.

Sjedinjene Države smatraju Kinu svojim najvećim konkurentom, a Rusiju najvećom državnom prijetnjom. Predsjednik Joe Biden rekao je da se demokracije suočavaju s izazovom autokracija poput Kine i Rusije.

Biden je Xija nazvao "diktatorom" i rekao da je Putin "ubojica". Peking i Moskva negativno su reagirali na takve Bidenove komentare. Putin je nazvao Xija "dragim prijateljem" i rekao da je partnerstvo s Kinom snaga stabilnosti u svijetu.

"Rusko-kineska suradnja u svjetskim poslovima jedan je od glavnih stabilizirajućih čimbenika na svjetskoj pozornici", kazao je Putin. "Namjeravamo dodatno poboljšati koordinaciju na svim multilateralnim platformama kako bismo osigurali globalnu sigurnost i pravedan svjetski poredak."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.