Zelenski saveznicima: Nemojte se skrivati

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je saveznike da se "ne skrivaju" i da odgovore na dokaze o sjevernokorejskom sudjelovanju u ratu u Ukrajini. U svojem večernjem obraćanju rekao je da Ukrajina ima informacije o pripremama dvije postrojbe - moguće i do 12.000 ljudi - koje bi se borile u ratu na ruskoj strani.

"Ovo je izazov, ali mi znamo kako na taj izazov odgovoriti. Važno je da se partneri ne skrivaju od ovog izazova", rekao je Zelenskij.

Ni Sjeverna Koreja ni Rusija, rekao je, nisu uzele u obzir broj mrtvih u sukobu. "Ali svi mi u svijetu imamo jednak interes u okončanju rata, a ne u njegovom produljivanju. Stoga moramo zaustaviti Rusiju i njezine suučesnike", rekao je. "Ako Sjeverna Koreja može intervenirati u ratu u Europi, onda je pritisak na taj režim definitivno nedovoljan."

Britanski ministar obrane John Healey kazao je u utorak da je "vrlo vjerojatno" da je Sjeverna Koreja počela slati stotine vojnika kako bi pomogli Rusiji u ratu.

Visoki američki diplomat u ponedjeljak je pak pojasnio da se Washington savjetuje sa svojim saveznicima o implikacijama uplitanja Sjeverne Koreje i dodao da bi takav razvoj događaja bio "opasan i vrlo zabrinjavajući razvoj" ako je istinit. Glavni tajnik NATO-a Mark Rutte rekao je u ponedjeljak da bi slanje sjevernokorejskih trupa značajno eskaliralo sukob.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.