Zašto stotine učenika moraju ispaštati zbog jednog?

Foto: Index, Sanjin Strukic/PIXSELL

Zbog učenika (9) problematičnog ponašanja, došlo je do sloma sustava u zagrebačkoj školi, u kojoj je i ravnatelj, očito zbog nemogućnosti da riješi situaciju, dao ostavku. Danas uslijed situacije više od 1000 učenika nije došlo na nastavu.

>> Novi bojkot u školi u koju se vratio đak (9). Poznato što je bilo obećano roditeljima

Opet bojkot, poništen je dogovor

>> Obrat. Nasilnog učenika zbog kojeg se ispisao cijeli razred prebacit će u drugu školu

>>Svi učenici iz razreda s problematičnim đakom se vraćaju u školu. "Dana su jamstva"

 

Radi se o đaku koji je prebačen u ovu školu nakon što se zbog njega, odnosno nesnalaženja odgovornih, ispisao cijeli jedan razred u njegovoj bivšoj školi. Početkom listopada nastava je također bojkotirana pet dana, ali tada je i iskomunicirano da je došlo do dogovora.

Roditelji i učitelji smatraju kako je obećanje prekršeno nakon što se učenik nenajavljeno pojavio u školi. Jutros su se roditelji okupili pred školom i na ogradu postavili natpise upućene odgovornima. Obećano im je bilo, kako doznaje HRT, da se učenik neće vratiti do nove godine.

Učiteljsko vijeće odlučilo je u znak podrške ravnatelju te djeci i roditeljima da se od utorka neće održavati nastava, ni u matičnoj ni u područnoj školi. 

Odvjetnik Čurin: Dio nije ispoštovao dogovor, u slijepoj smo ulici

Odvjetnik roditelja Klaudio Čurin za Index je rekao kako navode koji se tiču dogovora da učenik ne ide u ovaj razred do nove godine ne može komentirati.

"Održali smo sastanak u uredu pravobraniteljice za djecu. Dogovoren je niz jamstava i mjera, dio je ispoštovan, naše stranke su se pridržavale onog što je bilo dogovoreno. Dio ostalih također se pridržao onog što su obećali, ali dio nije. Roditelji se drže dogovorenog", rekao je Čurin, dodavši kako ne može reći o čemu se radi jer se radi o povjerljivim informacijama.

"Nažalost, stranke su dovedene u situaciju da moraju intervenirati pred nadležnim tijelima i situacija je ponovo došla u slijepu ulicu", rekao je.

Kazao je kako država mora poduzimati mjere u nadležnosti svoje dužnosti, prije svega osigurati sigurno okruženje za djecu.

"Ovdje je problem dugo ignoriran i sad je eskalirao. Izbjegavanje problema nikad nije dovelo do rješenja", rekao je odvjetnik Čurin.

Ovaj problem je dugo bio pod tepihom

>> Roditelji mjesecima upozoravali na problematičnog đaka, ignorirali ih. Evo mailova

>> Slučaj dječaka (10) je pokazao koliko je smeće hrvatski školski sustav

Već smo pisali na koje je sve načine problem do sada izbjegavan u Osnovnoj školi Miroslava Krleže, koju je ovaj dječak pohađao. U toj školi došlo je do potpunog fijaska sustava. Roditelji učenika, kolega ovog đaka, tada su se obratili na 26 adresa, a dobili su samo 3 odgovora. Ovaj dječak je tada bio i izdvojen iz razreda.

Problem je tada bio što ništa nije poduzeto da se zaustavi nasilje. Prema navodima roditelja, s ravnateljicom Silvanom Galinović tada je bio onemogućen kontakt iako su roditelji vršnjačko nasilje prvi put prijavili u studenom. Početkom veljače su pismeno ponovno prijavili vršnjačko nasilje školi, Gradskom uredu i Ministarstvu.

Na kraju je došlo do toga da se 14 od 16 učenika ispisalo. Tek nakon što su se ispisali odlučilo je reagirati Ministarstvo te su iskomunicirali javnosti da su učeniku pronašli novu školu. U toj novoj školi ponovo je kolabirao HDZ-ov školski sustav.

Stvar je suluda

Kako je moguće da se ne može toliko dugo pronaći odgovarajući model koji bi situaciju poboljšao? Suludo je da ne postoji način uz koji bi došlo do razrješenja cijele situacije. Pitali smo Ministarstvo obrazovanja, ali i Grad Zagreb, kao i pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević postoji li naznaka da će se situacija riješiti i koji je model koji se u ovom slučaju može primijeniti.

Pitali smo i kako je uopće moguće da je dogovoreno da učenik ne ide u školu do nove godine te kako se njemu namjeravalo omogućiti obrazovanje. Dobili smo samo odgovor Ureda pravobraniteljice za djecu kako s osobitom pozornošću i zabrinutošću prate razvoj situacije u skladu sa svojim ovlastima.

Pravobraniteljica: Hitno se mora pronaći rješenje

Navode i kako su zatražene informacije svih uključenih u postupak kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za kršenje sporazuma.

"Svima nam je u interesu da se ova situacija smiri te da sva djeca pohađaju nastavu u sigurnom i poticajnom okruženju, a djetetu s teškoćama da se pruži primjerena pomoć i podrška, stoga ponovno apeliramo na sve uključene dionike i sustave na hitan pronalazak rješenja", napomenuli su.

Fuchs očito nema rješenje

Iako nam Ministarstvo nije odgovorilo, jasno je po riječima ministra Radovana Fuchsa da konkretna rješenja ne postoje, kao da je jasno i da se nada da će se problem riješiti sam od sebe.

Kako je prenio HRT, zamolio je ravnatelja da povuče ostavku. Zamolio je da se učenici vrate na nastavu jer "nema razloga za bojkot". "Ovo je jedna jako tužna priča", naglasio je.

"Ja ne znam za nikakva obećanja. A nekakvo spominjanje kraja godine, ne znam odakle to. Niti im je to moglo obećati Ministarstvo, niti je to Ministarstvo obećalo. To je nešto na što se referiraju u ovom sastanku kod pravobraniteljice, ali koliko sam upoznat, to ni tamo nije bilo rečeno, ali možete pitati nju", poručio je Fuchs.

Divjak: Predugo se čekalo

Nekadašnja ministrica obrazovanja Blaženka Divjak za Index je rekla da se sad ne mogu naći rješenja s kojim bi svi bili zadovoljni.

"Nakon što se daleko predugo čekalo i svi su izbjegavali odgovornost godinama, ovo je postalo vrlo tvrd orah. Ne može se naći rješenje s kojim će svi biti zadovoljni. Međutim sad ovaj proces mora voditi Ministarstvo i surađivati s Gradom Zagrebom kao osnivačem da uz pomoć institucija koje su im na raspolaganju nađu rješenje", rekla je Divjak.

"Ima rješenja, ali..."

"Ured pravobraniteljice također treba biti dio rješenja jer su uskočili kad se drugi nisu snašli i zadobili povjerenje roditelja. Ima rješenja, ali je bolje da se to previše ne rasteže u javnosti jer treba zaštititi djecu", riječi su nekadašnje ministrice Divjak.

Podsjetila je na Pravilnik koji nije zaživio.

"Drugi je korak donošenje Pravilnika o radu s djecom koja su u riziku, za koji je nacrt već izrađen, ali nije bilo sluha za njega 2019., jer bi on pomogao da se dugoročno brže rješavaju slične situacije.

U Pravilniku trebaju jasno biti propisane odgovornosti i posljedice za odgovorne ako ne odrade svoj dio posla. Tu je uključena i odgovornost roditelja", rekla je Divjak za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.