Zašto Sjeverna Koreja šalje vojnike na ruske prve linije?

Screenshot: Spravdi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je izvješća o sjevernokorejskim trupama koje se bore na ruskoj strani unutar Ukrajine, upozorivši da se savezništvo između Moskve i Pjongjanga razvija dalje od isporuke oružja.

Jedan dužnosnik ukrajinske vojne obavještajne službe rekao je The Washington Postu prošli tjedan da je nekoliko tisuća sjevernokorejskih vojnika na obuci u Rusiji i da bi mogli biti raspoređeni na front u Ukrajini do kraja ove godine.

Ministar obrane Južne Koreje Kim Yong-Hyun prošlog je tjedna nazvao izvješća o pojavi sjevernokorejskih vojnika na ruskoj strani vrlo vjerojatnim. Kremlj je odbacio ovu tvrdnju.

"Vidimo da savez između Rusije i takvih režima kao što je sjevernokorejski postaje sve jači", rekao je Zelenski u svom obraćanju u nedjelju: "Ovdje se ne radi samo o transferu oružja, ovdje se zapravo radi o transferu ljudi iz Sjeverne Koreje u oružane snage okupatora."

Zašto Sjeverna Koreja šalje svoje građane u Rusiju?

Sjeverna Koreja jedan je od najglasnijih podupiratelja ruske invazije na Ukrajinu, a lider Kim Jong Un obećao je punu podršku "svetom ratu" predsjednika Vladimira Putina za regionalni mir i međunarodnu pravdu. U ožujku 2022. godine, mjesec dana nakon invazije, Sjeverna Koreja bila je jedna od samo četiri zemlje koje su se pridružile Moskvi i glasale protiv rezolucije Ujedinjenih naroda kojom se osuđuje agresija.

Od tada Pjongjang pomaže Putinu šaljući mu staro streljivo iz sovjetskog doba. Američki dužnosnici kažu da su te pošiljke uključivale topničke granate i drugo streljivo, a zauzvrat će Sjeverna Koreja dobiti rusku pomoć kako bi unaprijedila vlastiti program naoružanja.

Vojne veze Sjeverne Koreje s Moskvom datiraju iz doba Sovjetskog Saveza, kada su sovjetski čelnici podržali invaziju Sjevera na Jug, što je izazvalo Korejski rat koji je trajao od 1950. do 1953. Rat je zaustavljen prekidom vatre, a obje Koreje su zadržale zalihe streljiva i oružja u slučaju da se sukobi nastave. Kako se sukobu u Ukrajini ne nazire kraj, Rusija se očito okreće Sjevernoj Koreji kako bi nabavila staro streljivo.

 

Zašto bi Pjongjang slao vojne časnike u sukob?

Sjeverna Koreja možda šalje vojno osoblje u Donbas koji je okupirala Rusija. Neki vojni časnici možda su već ubijeni i ozlijeđeni, prema izvješćima koja su se prošlog tjedna pojavila na Telegram kanalima i u ukrajinskim medijima. Dužnosnik ukrajinske vojne obavještajne službe rekao je da su sjevernokorejske borbene trupe stigle u Rusiju, ali nijedna nije bila u regiji Donbas, a stradali časnici nisu izravno sudjelovali u borbama.

Južnokorejski stručnjaci kažu da je Pjongjang vjerojatno poslao vojno osoblje u Rusiju, posebno tehničke savjetnike koji će nadzirati korištenje sjevernokorejskog oružja na terenu. S obzirom na izvješća da su mnoge sjevernokorejske granate neispravne i druge probleme s oružjem, logično je da Sjeverna Koreja pošalje osoblje koje bi pomoglo u održavanju, upravljanju i procjeni njihovog oružja, objasnio je Lee Ho-Ryung, vojni stručnjak na Korejskom institutu za obrambene analize u Seulu.

Ovo se događa nakon što su Putin i Kim ovog ljeta potpisali pakt o međusobnoj obrani, obećavši da će proširiti svoju vojnu suradnju. Slanje osoblja da pomogne Rusima u korištenju sjevernokorejskog oružja mogao bi biti znak da se vojna suradnja dviju zemalja produbljuje, kažu stručnjaci.

Ukrajinski dužnosnik je rekao da je Putin možda od Sjeverne Koreje tražio pomoć u ljudstvu kako bi izbjegao novi val mobilizacije za popunu svojih trupa.

 

Što Sjeverna Koreja ima od toga?

Sjevernokorejci su možda već u Rusiji i pomažu u obnovi u ukrajinskoj regiji Donbas, prema Daily NK-u, promatračkoj skupini sa sjedištem u Seulu i doušnicima u Sjevernoj Koreji. Citirajući neimenovane izvore u Sjevernoj Koreji i Rusiji, Daily NK je u travnju izvijestio da je Pjongjang tamo poslao oko 150 novih radnika da pomognu u obnovi.

Još 2022. ruski dužnosnici javno su pozdravljali Sjevernokorejce koji su pomogli u ublažavanju nedostatka radne snage. "Sjevernokorejski građevinari sudjelovat će u ozbiljnom zadatku obnove društvenih, infrastrukturnih i industrijskih objekata u Donbasu", rekao je ruski veleposlanik u Sjevernoj Koreji Aleksandar Macegora prokremaljskom dnevniku Izvestija u prvoj godini rata.

Aleksej Kolmakov, ministar građevinarstva oblasti Novosibirsk u Sibiru, rekao je prošle godine da je regija zatražila dovođenje oko 2000 sjevernokorejskih radnika kako bi riješili problem nedostatka radne snage u u Sibiru i separatističkoj Republici Luhansk.

Sjeverna Koreja ima dugu povijest slanja radnika - uglavnom drvosječa i građevinara - u Rusiju kako bi zaradili novac za domaći režim. Kimu je očajnički potrebna gotovina nakon pandemije, zbog koje je morao zatvoriti granice čak i prema Kini, prekinuvši trgovinu koja održava gospodarstvo na životu.

Sjeverna Koreja već je bila suočena s rastućim međunarodnim sankcijama prije covida, a njezino je gospodarstvo opalo od 2020. do 2023. godine, prema središnjoj banci Južne Koreje. Iako je trgovina s Kinom nastavljena otkako je Kim počeo ponovno otvarati granice 2023. godine, još nije dosegla razine prije pandemije.

Ovi radnici osiguravaju dotok vrijedne strane valute koja pomaže Kimu i njegovoj vladavini. Često rade prekovremeno u opasnim uvjetima s malo sigurnosne obuke ili opreme. Velika većina su muškarci čije se putovnice oduzimaju nakon što uđu u Rusiju i čije žene i djeca moraju ostati u Sjevernoj Koreji kako bi ih se odvratilo od pokušaja bijega dok su u inozemstvu.

U rujnu je ruski kanal na Telegramu ustvrdio da je sjevernokorejski građevinski radnik u Himkiju u Moskovskoj oblasti pao sa skele. Ruski poslovođa ostavio ga je da umre.

Nije li UN zabranio izvoz sjevernokorejske radne snage?

Sjevernokorejci su nastavili raditi u Rusiji i drugdje unatoč zabrani Ujedinjenih naroda da im se izdaju nove radne dozvole i zahtjeva da sve zemlje vrate radnike u domovinu do kraja 2019.

Vijeće sigurnosti UN-a ciljalo je radnički program, koji je dugo subvencionirao Kimove nuklearne ambicije, kao dio sankcija nametnutih Pjongjangu nakon šestog nuklearnog pokusa. Rusija je kritizirala sankcije, ali ih se pristala pridržavati.

Ali Sjevernokorejci su ostali u Rusiji, uključujući one koji se nisu mogli vratiti kući nakon zatvaranja granica Sjeverne Koreje 2020. godine, otkrio je The Washington Post.

Nakon zabrane UN-a, Sjevernokorejci su nastavili ulaziti u Rusiju s turističkim ili studentskim vizama i raditi za ruske tvrtke, prema izvješću južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje za 2024. temeljenom na svjedočenjima bjegunaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.