Zbog mita uhićeni zagrebački odvjetnici, referenti sudova, jedan službenik DORH-a i građani

NA PRESS konferenciji USKOK-a potvrđeno je ono što je Index neslužbeno doznao, da su u zajedničkoj akciji policije i USKOK-a uhićena tri zagrebačka odvjetnika, šest referenata zemljišno-knjižnog odjela te jedan službenik DORH-a.

Konferenciji su prisustvovali ravnatelj Uskoka Dinko Cvitan, njegov zamjenik Dražen Jelinić i ravnatelj policije Marijan Benko te njegov zamjenik Ivan Nađ.

Kombinacijom operativno-taktičkih mjera i radnji te uz puno iskustva i znanja, kako su se spomenuti izrazili na konferenciji za novinare, prikupljeni su dokazi i ukupno su uhićene 22 osobe, dok se za tri osobe još traga. Bjegunci su, kažu represivni organi, "ništa posebno, korisnici usluga", odnosno davatelji mita i pomagači. Naglašavaju da su najvažniji akteri, odvjetnici i službenici, pronađeni te nitko od njih nije u bijegu.

Uhićeni službenici su odreda niže rangirani referenti

Među uhićenima su tri zagrebačka odvjetnika, šest djelatnika zemljišno-knjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu, jedan djelatnik istog odjela iz Zaprešića, jedan djelatnik DORH-a, jedan vanparnični službenik zagrebačkog Županijskog suda te deset građana. Službenici su redom niže rangirani referenti.

O imenima nisu željeli ništa govoriti, a neslužbeno se doznaje da su među uhičenima odvjetnici Alen Blagajac, Anđelo Miloš i Davor Radaković, referenti i arhivari Jasenka Sili, Dino Marjanović, Damir Žitnik, Ivan Baković, Tomislav Pajtler i Damir Bijeličić, Nino Biluš i Tomislav Tomić.

Rekli su i kako ime, prezime i opis posla uhićenog djelatnika DORH-a ne planiraju otkriti. Međutim, Jelinić je kazao kako je zaposlenik DORH-a davao mito te da njegovo službovanje u Državnom odvjetništvu nema veze sa protuzakonitim aktivnostima kojima se bavio. U tijeku je i pretraga njegovog radnog mjesta.

Cijena "usluge" se kretala od nekoliko stotina kuna do nekoliko tisuća eura

Dvadesetpetoricu se sumnjiči da su primali i davali mito u visini od nekoliko stotina kuna do 3.500 tisuće eura te postoje indicije da su primani iznosi i veći od pet tisuća eura, kako bi se izvršili upisi u prava vlasništva, a zauzvrat su primljene razne koristi, rekao je Cvitan. Jelinić je kazao kako su utvrđena tri načina na koje su službenici pomagali onima koji su ih potkupili:

"Jedan je modus - upisi stvarnih zaloga kao osiguranja vraćanja kredita dobivenih od banaka pa se na taj način, zbog brzine upisa, smanjuju kamate. Drugi način je upis etažiranja i prava vlasništva nad nekretninama u zemljišnim knjigama koji po pravilima postupanja u zemljišnim knjigama nisu hitni upisi. Treći modus je preslikavanje dijelova spisa, davanje spisa na uvid osobama koje nisu bile ovlaštene", kaže on.

To su sve kaznena djela protiv službene dužnosti, a pretežito se radi o djelu davanja i primanja mita  te nezakonitog posredovanja, popularno znanog kao "trgovanje utjecajem", objašnjava šef akcije sa strane Uskoka. Dodao je da su neke od tih osoba, zahvaljujući primanju mita, stekle popriličnu imovinsku korist te se nad njima sada provodi financijska istraga kako bi se utvrdilo porijeklo njihove imovine. Ispituje se i rad zemljišno-knjižnih odjela na Općinskom sudu u Zagrebu i Zaprešiću.

Akcija lišavanja slobode započela danas u ranim jutarnjim satima

Operativni dio akcije, odnosno uhićenja, započela su jutros oko 6 sati ujutro. U akciji je sudjelovalo 70 policajaca, kako krimpolicije tako i službenika koji su bili ondje radi osiguranja, kaže Benko.

"Izvršena je pretraga na 12 adresa, odvjetničkih ureda, automobila, prostorija zemljišno-knjižnih odjela", nabraja Benko te dodaje kako su zaplijenjena računala i sudski spisi koje sada treba to sve pregledati. Kaže i da su u akciji u potpunosti surađivala dvojica predsjednika sudova.

Više informacija u četvrtak

Kao što nitko prije pressice nije želio ništa više reći o akciji, tako ni na pressici nije bilo rečeno puno toga. Osim imena, otkriti nisu htjeli niti tko je oštećen, je li itko od osumnjičenih od prije poznat policiji, na koliko su predmeta uočene nezakonitosti, koliko su zaradili osumnjičeni, rade li osumnjičeni za neke poznate odvjetničke urede...

U četvrtak će, najavili su, biti završen prvi dio obrade, nakon čega će osumnjičeni biti privedeni istražnom sucu Županijskog suda. Nakon toga USKOK i policija će biti spremni za davanje još informacija, a zatim slijedi vrlo opsežan dio posla - analiza zaplijenjene dokumentacije, koja bi mogla potrajati. USKOK će tada predložiti pritvor za njih, a s obzirom da je potrebno obraditi opsežnu dokumentaciju, kažu, optužnice će se vjerojatno širiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.