Kvare li se danas auti zbog loše kvalitete goriva?

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iz HAK revije su Marinu Moravi, tehničkom savjetniku HAK-ove službe za pomoć na cesti, koja godišnje ima desetke tisuća intervencija, postavili pitanje ima li u posljednjih nekoliko godina kvarova na vozilima koji bi bili povezani s gorivom loše kvalitete.

Njegovo je mišljenje da s kvalitetom goriva nema problema jer bi danas bilo teško krajnjim korisnicima posluživati gorivo niže kvalitete. Moderna vozila tijekom vožnje konstantno senzorima mjere sastav ispušnih plinova i već kod manjih odstupanja sustav reagira te uključuje kontrolnu ikonu za neispravnost ispušnih plinova.

Zabilježene greške u vozilu mogu biti pokazatelj da određene komponente motora ne mogu dobro obraditi ispušne plinove, što može indirektno biti pokazatelj da treba analizirati i kvalitetu goriva. Niska kvaliteta goriva ne bi odgovarala operaterima benzinskih stanica jer bi vozila proizvedena od 2014. godine, kojih je danas dosta u prometu, mogla imati brojne probleme kada se ne bi poštivala kvaliteta goriva propisana normom Euro 6 i došlo bi do brojnih reklamacija benzinskim stanicama i odgovornim tvrtkama.

Bez obzira na sve, odnosno na činjenicu da je danas gotovo nemoguće prodavati nekvalitetno gorivo, kad je u pitanju održavanje, vlasnici vozila mogu puno učiniti ako redovito mijenjaju filtar goriva. Preporuka je slijediti plan održavanja vozila koji je propisao proizvođač vozila kako bi se na vrijeme zamijenili filtar goriva i možda neki drugi dijelovi ako je tako propisano. Redovnom zamjenom filtera goriva štiti se sustav ubrizgavanja od ulaska nečistoće, vode i drugih separiranih spojeva koji se mogu naći u čašici filtera i time se izbjegavaju veće štete na sustavu ubrizgavanja. 

Mnoštvo senzora

Danas su vozila opremljena i raznim senzorima koji mogu mjeriti prisustvo vode u gorivu, kao i ubrzano propadanje motornog ulja kao posljedice niže kvalitete goriva. Već spomenuta kontrola ispušnih plinova će bilježiti razne probleme ako se u vozilu nađe niža kvaliteta goriva. Veći standardi kvalitete goriva danas djeluju puno povoljnije na sustave za ubrizgavanje goriva i motor vozila. Definitivno se može reći da je danas daleko manje neispravnosti na vozilima nego što je nekada bilo.

Danas nije potrebno dodavati benzin u dizelsko gorivo radi boljeg hladnog starta zimi kao nekada ili dodavati ulje za dvotaktne motore za bolje podmazivanje pokretnih dijelova u sustavu ubrizgavanja. Jedno i drugo može djelovati jako štetno na moderna vozila, piše HAK revija

Kada su u pitanju aditivi za gorivo, iz HAK-a stiže savjet da se prije upotrebe konzultirate sa stručnim osobljem i vidite ima li potrebe za istima jer nemaju svi aditivi isti učinak ili prevencijske karakteristike pa se u nabavi mogu razlikovati aditivi za starija i novija vozila. Savjetuju da uvijek budete  oprezni s aditivima kod doziranja, obvezno poštujete tablice proizvođača proizvoda i ne pretjerujete s omjerima, odnosno količinama. Uglavnom, praksa pokazuje da današnja goriva ne treba posebno tretirati, ali ako to činite, budite oprezni. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.