Još jedan brod izgorio zbog električnog auta?

Screenshot: Kustwacht/Twitter

NAJNOVIJE informacije govore da je uzrok havarije požar na električnom automobilu. 

Brod Freementle Highway koji plovi pod zastavom Paname već satima guta vatra koju je po svemu sudeći prouzročio jedan od električnih automobila koje je prevozio. Vatra je izbila na brodu koji se nalazio kod sjeverne obale Nizozemske, oko 27 km sjeverno od otoka Amelanda i 180 km od Amsterdama.

Iako je na brodu bilo svih 23 člana posade, oni usprkos brzoj reakciji nisu uspjeli ugasiti požar, pa čak ni obuzdati njegovo širenje. Stoga su svi evakuirani helikopterom u obližnju luku Lauwersoog. Nažalost, u požaru je jedna osoba smrtno stradala, a među onima koji su spas od vatre pronašli skakanjem u more nekoliko ih je ozlijeđeno.

Kako izvještava Reuters, brod je na ruti iz Njemačke za Egipat prevozio 2857 automobila, od čega je bilo tek 25 električnih automobila. Međutim, službe trenutno sumnjaju kako je požar buknuo upravo na jednom od električnih automobila. 

>> Više o brodu i njegovoj poziciji možete saznati ovdje.

Podsjetimo, sličan scenarij zadesio je i brod Felicity Ace koji je u veljači 2022. godine izgorio i potonuo blizu obale Azora s gotovo 4000 automobila. I u tom slučaju se smatra kako je uzrok požara pojava vatre na električnom automobilu. 

 

Ranije ove godine norveška brodarska kompanija Havila Kystruten je postala prva koja je zabranila prijevoz električnih automobila. Oni smatraju da s trenutnim protupožarnim sustavima na brodu ne mogu optimalno ugasiti požar na električnom automobilu. 

>> Brodarska kompanija zabranila prijevoz električnih automobila trajektima

"Znamo koliko je prijevoz vozila važan za ljude duž obale i za putnike, no odluka se temelji na našoj sigurnosnoj procjeni. Zaključak analize rizika pokazuje da bi moguće požare kod vozila pokretanih fosilnim gorivima mogli riješiti sustavi i posada koju imamo na brodu", rekao je Bent Martini, direktor tvrtke i dodao: "Mogući požar na električnim, hibridnim ili automobilima na vodik zahtijevali bi vanjske napore spašavanja i mogao bi ugroziti ljude na brodu i sam brod."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.