Nijemci testirali autosjedalice, ovo su najbolje

Ilustracija: Shutterstock

NJEMAČKI autoklub (ADAC) objavio je istraživanje o dječjim autosjedalicama. Najbolja dječja sjedalica na testu s ocjenom 1.6 je dječja sjedalica Nuna Pipa Urbn za djecu do otprilike godinu dana.

Dječje sjedalice Cybex Cloud G i-Size + Base G i Lionelo Astrid i-Size + Astrid i-Size Base za djecu do otprilike 18 mjeseci također su ocijenjene s "dobro", s ADAC ocjenom od 1.8. Niža ocjena predstavlja sigurniju sjedalicu.

Dvije sjedalice nisu prošle ispitivanje

Dvije dječje sjedalice dobile su ocjenu "loše". Jedna od njih, Silver Cross Discover i-Size, prekrivena je materijalom koji sadrži DPHP, a koji može oštetiti štitnjaču i hipofizu. U kategoriji sigurnosti ova je sjedalica imala tek zadovoljavajuće rezultate, a zbog štetnih tvari je dobila vrlo lošu ocjenu od 4.8. ADAC ne preporučuje korištenje ove sjedalice.

ADAC provodi ispitivanje štetnih tvari koristeći takozvani miješani uzorak, koji se sastoji od svih tekstilnih dijelova dječje sjedalice s kojima dijete može doći u kontakt. Ispituju se određene tvari koje mogu biti štetne za zdravlje. Loša ocjena u testu štetnih tvari ne može se nadoknaditi dobrim rezultatima u ostale tri kategorije i stoga ima presudan utjecaj na ukupnu ocjenu.

Sjedalica Peg Perego Viaggio Twist + Base Twist također je dobila ocjenu "loše". Ona je potpuno podbacila kod simulacije sudara. 

 

"Postoji akutna opasnost od ozljede djeteta: u slučaju sudara sjedalo će biti odbačeno u vozilo", piše ADAC.

Zbog ozbiljnih sigurnosnih nedostataka, ADAC strogo savjetuje da ne koristite Peg Perego Viaggio Twist + Base Twist. Osim toga, pokrovni materijal je također kontaminiran, zbog čega je sjedalica dobila ocjenu 5.5. Sumnja se da je retardant TCPP koji je otkriven na sjedalici kancerogen.

Sjedalice s najboljim rezultatima

Dječja sjedalica Nuna Pipa Urbn dobila je najbolju ocjenu u kategoriji sjedalica za bebe s ukupnom ocjenom 1.6.

Ova lagana sjedalica teška je samo 3.5 kilograma i prikladna je za djecu do godinu dana i visine do 75 centimetara. Sjedalica u Njemačkoj i nekim drugim susjednim državama košta oko 330 eura, dok je cijena u Hrvatskoj 400 eura.

Dječja sjedalica Cybex Cloud G i-Size + Base G, koja je također sigurna i ima ukupnu ocjenu 1.8, primjerena je za djecu do 18 mjeseci starosti i visine do 87 centimetara. S Isofix bazom u Njemačkoj košta 460 eura, u Hrvatskoj je oko 480 eura. 

Lionelo Astrid i-Size + Astrid i-Size Base vrlo je sigurna i jeftina dječja sjedalica s Isofix bazom po cijeni od 170 eura. U Hrvatskim trgovinama smo pronašli samo bazu ove sjedalice, košta oko 85 eura.

Može se lako postaviti i stabilna je, a na testu je dobila ocjenu 1.8.

Ocjene svih testiranih modela možete pogledati ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.