Skoro svaki drugi kupac Dacije bira plinsku instalaciju

Foto: Dacia

DACIA već punih 14 godina nudi izvedbe opremljene plinskom instalacijom, opciju koja je kod kupaca sve popularnija. 

Dacia još od 2010. godine nudi dvogorivne motore s pogonom na benzin i ukapljeni naftni plin, te je do danas prodala čak milijun tako opremljenih vozila. Time je udio prodanih automobila s plinskom instalacijom u Daciji dosegao čak 40 posto, što ju sada čini prvim izborom i u Europi s udjelom od čak 67 posto. 

Opcija s plinskom instalacijom u ponudi rumunjskog proizvođača od 2020. godine nosi oznaku ECO-G100. Motor je snažniji od benzinske opcije za 10 K Si 10 Nm, odnosno razvija 100 KS i 170 Nm. Pritom troši 10% manje goriva i ispušta 10 % manje emisija CO2. Budući da ispušta 90 % manje sitnih čestica, može se pohvaliti i manjim ugljičnim otiskom. 

Ovaj motor se već 14 godina unapređuje i ugrađuje u brojne modele, a zasnovan na iskustvu i stručnosti Renault Grupe može se pohvaliti pouzdanošću na razini benzinske opcije. Vozač se može ručno prebaciti s jedne vrste pogona na drugu ili vozilo to može učiniti automatski, primjerice kada se spremnik ukapljenog naftnog plina isprazni. Dakle, uz uštede vozač ne trpi na performansama. Naprotiv.

S obzirom na to da je cijena plina za više od 40 posto niža od cijene 95-oktanskog bezolovnog benzina u Hrvatskoj kupci pri svakom punjenju spremnika mogu uštedjeti oko 30 EUR. Naglasimo i kako s dva spremnika pojedini modeli mogu ostvariti ukupni doseg i do 1500 km. 

Vlasnici vozila s dvogorivnim motorom ostvaruju pravo na određene porezne olakšice kao što su niže naknade za onečišćenje, potpuno ili djelomično oslobođenje od obveze plaćanja poreza na registraciju (ovisno o području) itd.

Spremnik ukapljenog naftnog plina ugrađuje se u prostor koji je u drugim vozilima rezerviran za rezervni kotač, što znači da ne utječe na kapacitet spremnika benzina niti zauzima mjesto u prtljažniku. 

Kao i ostala vozila u ponudi marke, inačice s plinskim pogonom isporučuju se s trogodišnjim jamstvom odnosno jamstvom na 100.000 km. Recimo i kako je slučaju Dacije Sandero doplata za izvedbu s plinskom instalacijom 600 eura, pa ponuda kreće od 15.500 eura. Potrošnja benzina je 5.4 l/100 km, a plina 7-7.1 l/100 km.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.