Stiže električni Jaguar GT, objavljena cijena za SAD

Ilustracija: EPA

Prošle su tri godine otkako je JLR najavio radikalan plan transformacije Jaguara u ultraluksuznu marku koja prodaje isključivo električna vozila. Izvršni direktor Adrian Mardell sada je potvrdio da je debi koncepta zakazan za kasnije ove godine na događaju u SAD-u.

Mardell je spomenuo koncept dok je razgovarao s novinarima, izvijestio je Automotive News. Također je otkrio da će predstavljanje proizvodnog modela uslijediti 2025. godine.

Jaguar će postupno ukinuti sve trenutne modele i zamijeniti ih s tri električna vozila pozicionirana po višim cijenama od dosadašnjih.

115.000 eura

JLR je prošle godine objavio da će prvo električno vozilo biti grand tourer s četvora vrata čija će cijena biti od 100.000 britanskih funti (oko 115.000 eura). Nudit će više snage nego bilo koji prethodni Jaguarov cestovni automobil i imati WLTP domet od oko 700 kilometara. 

GT će se temeljiti na namjenski izgrađenoj EV platformi nazvanoj JEA (Jaguar Electrified Architecture), i vjerojatno će imati NACS konektor na vozilima isporučenim u Sjevernu Ameriku.

Proizvodit će ga u Velikoj Britaniji

Mardell je rekao da je prilagođena platforma važna za odvajanje Jaguarovih vozila od Land Rovera. Proizvodnja će se ipak odvijati u istim pogonima. GT će se proizvoditi u JLR-ovoj tvornici u Solihullu u Velikoj Britaniji gdje se proizvode Range Rover, Range Rover Sport i Range Rover Velar, kao i Jaguar F-Pace.

Iako će GT vjerojatno ciljati na kupee kao što su Porsche Taycan i nadolazeći Lotus Emeya, Autocar je prošle godine izvijestio da će Jaguar također lansirati veliku limuzinu koja će zamijeniti XJ kao jedan od svojih budućih EV-a. Treći EV će navodno biti SUV srednje veličine koji će ciljati na Bentley Bentaygu i JLR-ov vlastiti Range Rover Electric.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.