VIDEO Mercedes-Benz otvara prvu tvornicu za recikliranje baterija u Europi

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz otvara prvu tvornicu za recikliranje baterija u Europi koja koristi integrirani mehaničko-hidrometalurški proces.

Tvornica će biti smještena u Kuppenheimu u južnoj Njemačkoj i očekuje se da će reciklirati više od 96 posto materijala, a postrojenje će biti ugljično neutralno. Proizvođač automobila odlučio se na taj potez kako bi smanjio potrebnu količinu primarnih mineralnih resursa za baterije, piše Euronews.

U novom pogonu usitnjavat će se baterijski moduli, obrađivati i sušiti aktivni baterijski materijali, a odvajat će se, sortirati i prerađivati ​​bakar, plastika, željezo i aluminij.

Metali iz baterija kao što su nikal, litij i kobalt bit će obnovljeni i zatim ponovno korišteni u baterijama za nova električna vozila koje Mercedes-Benz proizvodi. Iz tvrtke očekuju kako će im proizvodnja iz postrojenja za recikliranje pomoći u proizvodnji više od 50 tisuća novih baterijskih modula godišnje.

Mercedesov šef: Prekretnica prema poboljšanju održivosti sirovina

Glavni izvršni direktor, Ola Källenius, rekao je da si je Mercedes-Benz postavio za cilj "izgraditi najpoželjnije automobile na održiv način".

Novu je tvornicu nazvao prekretnicom prema poboljšanju održivosti sirovina. "Zajedno s našim partnerima iz industrije i znanosti, šaljemo snažan signal inovativne snage za održivu električnu mobilnost i stvaranje vrijednosti u Njemačkoj i Europi", rekao je.

Na tu se investiciju osvrnuo i njemački kancelar Olaf Scholz koji je dodao da je budućnost automobila električna, a baterije su bitna komponenta toga.

"Za proizvodnju baterija na održiv način koji štedi resurse, recikliranje je također ključno. Kružna ekonomija je pokretač rasta i, u isto vrijeme, bitna građevna jedinica za postizanje naših klimatskih ciljeva", rekao je kancelar uz čestitke Mercedes-Benzu na novom pothvatu.

Carine na kineska električna vozila

Källenius je nedavno pozvao EU da odgodi uvođenje carina na uvoz kineskih električnih vozila (EV) u blok, navodeći potrebu za slobodnom trgovinom, umjesto trgovinskih prepreka. Upozorio je da će carine naštetiti konkurentnosti EU na globalnoj sceni, a zauzvrat naštetiti njezinim dugoročnim gospodarskim izgledima. Umjesto toga zagovarao se za nastavak pregovora EU s Kinom.

EU je predložila uvođenje većih carina na električna vozila koja se uvoze iz Kine, usred sve češćih optužbi da kineske proizvođače električnih vozila subvencionira vlada. To im, argumentirali su, omogućuje da prodaju svoje automobile po nižim cijenama u EU, što potkopava cijene europskih proizvođača automobila.

Drugi njemački proizvođači automobila, kao i njemačka vlada, također su se izjasnili protiv carina, ističući zabrinutost zbog ozbiljnijeg trgovinskog rata. Osobito stoga što je Kina već uzvratila udarac EU istragama o uvozu rakije, svinjetine i mliječnih proizvoda iz EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.