VIDEO Predstavljen novi Golf GTI Clubsport, pogledajte

Foto: VW

Volkswagen je predstavio novu, unaprijeđenu, vrhunsku Clubsport verziju Golfa GTI kako bi se poklopila s 50. rođendanom ovog hatchbacka.

Novi GTI Clubsport ima značajnu prednost u snazi u odnosu na standardni GTI, sa svojih 296 KS iz turbopunjenog 2.0-litrenog četverocilindraša, i jedan je od najsnažnijih automobila s pogonom na prednje kotače na tržištu, nadmašujući Ford Focus ST i gotovo dostižući moćnu Honda Civic Type R.

Ostao bez opcije ručnog mjenjača

GTI Clubsport je predstavljen na 24-satnoj utrci Nürburgring u Njemačkoj, pri čemu je staza odigrala značajnu ulogu u razvoju prilagođenog pogonskog sklopa i postavki šasije.

Osim povećanja snage od 34 KS, podešeni EA888 motor povećava izlazni okretni moment Clubsporta s 370 Nm u standardnom modelu na 400 Nm, što pomaže postići ubrzanje od 0-100 km/h za 5.6 sekundi - samo 0.2 sekunde sporije od Hondinog rivala.

Maksimalna brzina ostaje elektronski ograničena na 250 km/h kao standard, ali opcionalni Race paket povećava tu brzinu na 267 km/h.

Ne postoji opcija ručnog mjenjača, budući da svi GTI modeli sada koriste sedmerostupanjski automatski mjenjač s dvostrukom spojkom, ali Clubsport ostaje snažno fokusiran na vozačko iskustvo sa šasijom koja je prepravljena za agilnost i stabilnost.

15 različitih postavki

Promjene na GTI-ovom MacPherson ovjesu sprijeda i četverostrukom ovjesu straga daju udobniju vožnju u svakom od načina vožnje, a adaptivni amortizeri dostupni su kao dio opcionalnog Dynamic Chassis Control (DCC) paketa.

S opremljenim DCC-om, GTI flagship također dobiva revidiranu verziju prethodnikovog Vehicle Dynamic Managera, koji omogućava vozaču da prilagodi karakteristike pogonskog sklopa, upravljanja i amortizacije kroz 15 različitih postavki.

Volkswagen kaže da je angažirao Svena Bohnhorsta, starijeg testnog vozača u Bugattiju, da pomogne u podešavanju upravljanja Clubsporta, koje ima progresivni omjer kao standard.

Novi softverski paket

Također se može pohvaliti novim softverskim paketom za koji VW kaže da pomaže poboljšati i odziv i linearnost. Kao i prethodni Clubsport, najnovija verzija je niža od standardnog GTI-ja i ima povećani prednji nagib, prilagođenu stražnju osovinu i agresivniji elektronički diferencijal na prednjoj osovini.

Također se izdvaja brojnim vanjskim stilskim promjenama, uključujući jedinstveno dizajniran prednji branik i masivni stražnji spojler, oba ukrašena novim crnim elementima.

Kao i nedavno redizajnirani standardni model, Clubsport također ima osvijetljeni Volkswagenov znak uz redizajnirana prednja svjetla koja imaju prepoznatljive crvene grafike i opcionalno su opremljena Volkswagenovim IQ Light LED svjetlima.

Stražnja svjetla imaju 3D efekt

Tu su i crveni GTI natpisi na rubu prednjih vrata, zajedno s tradicionalnim crnim Golf GTI Clubsport grafikama niže dolje i kontrastnim crnim krovom.

Straga, Clubsport ima redizajnirana stražnja svjetla s 3D efektom i revidirani difuzor s crnim detaljima, plus dvostruke ispušne cijevi koje se mogu nadograditi na Akrapovic sportski ispušni sustav kao dio Race paketa.

Volkswagen je također proširio izbor kotača za vrhunski GTI: uz standardni 18-inčni Richmond dizajn, sada su dostupni opcionalni 19-inčni Queenstown i Warmenau kotači, pri čemu su potonji izrađeni od kovanog aluminija i teže samo 8 kg svaki.

Unutra, Clubsport ima premium sportska sjedala presvučena ArtVelour mikrovlaknima kao standard, ali su opcionalno dostupna u koži. Kabina se može dodatno razlikovati opcionalnim detaljima od karbonskih vlakana.

Bolja kontrolna ploča, ima i ChatGPT

Novi model također dobiva revidiranu kontrolnu ploču novog Golfa, koja sadrži novi 12,9-inčni zaslon osjetljiv na dodir za infotainment i 10,2-inčni digitalni instrument zaslon koji radi na najnovijoj verziji VW-ovog MIB operativnog sustava.

MIB je prvi put uveden na električnom ID.7 sedanu, a četvrta generacija sustava donosi izmijenjene strukture izbornika, brže procesiranje i grafiku visoke rezolucije.

Također dodaje Volkswagenov novi IDA glasovni asistent, koji koristi ChatGPT, za upravljanje funkcijama poput infotainmenta, navigacije i klimatizacije putem 'razgovornijeg' stila glasovnih naredbi nego prije.

Unutarnje preuređenje također znači da Clubsport odustaje od dodirno osjetljivih gumba na volanu, koji su bili često kritizirani, u korist konvencionalnijih prekidača i tipki, a klizač za kontrolu klime sada je osvijetljen kako bi ga bilo lakše koristiti noću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.