VIDEO U Salt Lake Cityju koriste laserske zrake za nadzor prometa

Foto: UDOT

NAPREDNA tehnologija može detektirati prijestupnike, ali i aktivno optimizirati tijek prometa u realnom vremenu. 

Državne vlasti Ute odlučile su u Salt Lake Cityju početi koristiti naprednu tehnologiju za povećanje sigurnosti prometa u raskrižjima. Radi se o primjeni lidara (Light Detection and Ranging), optičkog mjernog instrumenta koji koristi laserske zrake. 

Takvu tehnologiju koristi Mercedesova S klasa koja je postala prvi automobil s razinom 3 autonomne vožnje. Trenutno se nova tehnologija koristi na pet raskrižja, a omogućava registriranje pješaka, biciklista i vozila. 

Za razliku od klasične kamere, ovaj sustav bilježi cjelokupno kretanje objekta kroz raskrižje, što omogućuje naknadnu obradu podataka i definiranje pojedinih putanja. U konačnici, budući da bilježi i brzinu, ova tehnologija omogućava reviziju sustava regulacije prometa u cilju postizanja optimalnog protoka. 

“Zamislite da netko prelazi cestu i spotakne se i jednostavno ne može stići na vrijeme”, rekao je glasnogovornik UDOT-a John Gleason za Fox13. "Ne moramo ništa raditi ručno, automatski će se prilagoditi vrijeme kako bi se omogućio siguran prijelaz."

Nije poznato koliko stoje sustavi koje je razvio Panasonic, ali odjel za promet savezne države Ute (UDOT) otkriva kako će nova tehnologija biti uvedena na druge lokacije u državi korištenjem dijela bespovratnih sredstava od 20 milijuna dolara. Fox13 sugerira da je cijena tehnologije između 30.000 i 40.000 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.