Pet najboljih glumaca svih vremena, prema mišljenju Stevena Spielberga

Foto: EPA/Screenshot: YouTube/Paramount Pictures

GOTOVO svaki obožavatelj Stevena Spielberga već zna da je slavni redatelj veliki ljubitelj klasičnog Hollywooda. Kroz razne intervjue koje je davao kroz godine, dvostruki oskarovac otkrio je da je najveću inspiraciju našao među redateljima poput Alfreda Hitchcocka, Johna Forda i Victora Fleminga, a među najdražim filmovima navodio je klasike poput Lawrencea od Arabije i 2001.: Odiseje u svemiru.

Stoga ne čudi što najboljim glumcima svih vremena smatra velikane čija su lica nekoć krasila srebrna platna, a ne zvijezde koje glume u njegovim filmovima.

U jednom intervjuu iz 1999. godine, Spielberg se prisjetio trenutka kada je Stanleyju Kubricku rekao da mu se ne sviđa Jack Nicholson u Isijavanju. Kubrick mu je zatim rekao da bez razmišljanja nabroji najbolje glumce svih vremena.

"Brzo sam ih krenuo nabrajati: Spencer Tracey, Henry Fonda, Jimmy Stewart, Cary Grant, Clark Gable", rekao je Spielberg, prenosi Unilad. Kubrick je, naravno, stao u obranu svog glavnog glumca i kritizirao je Spielberga jer u top 5 glumaca nije naveo i Jamesa Cagneyja.

Gdje smo mogli gledati Spielbergove najdraže glumce?

Spencer Tracy

Screenshot: YouTube/Columbia Pictures

Spencer Tracy bio je američki filmski i kazališni glumac koji se danas smatra jednim od najvećih glumaca američke kinematografije. Osvojio je dva Oscara za najboljeg glumca - prvi za film Kapetan Hrabrost (Captains Courageous) iz 1937. i drugi za Grad dječaka (Boys Town) iz 1938.

Poznat je po svojim suradnjama s glumicom Katherine Hepburn, s kojom je jedno vrijeme bio u romantičnoj vezi. Neki od najpoznatijih filmova u njegovoj karijeri su Loš dan u Black Rocku (Bad Day at Black Rock), Naslijedi vjetar (Inherit the Wind) i Pogodi tko dolazi na večeru (Guess Who’s Coming to Dinner).

Henry Fonda

Screenshot: YouTube/Paramount Pictures

Henry Fonda bio je američki glumac koji je karijeru započeo u kazalištu, ali brzo je napravio tranziciju na filmska platna. Jedna od najpoznatijih uloga u karijeri bila mu je uloga Toma Joada u filmu Plodovi gnjeva (Grapes of Wrath) iz 1940. godine, koja mu je donijela nominaciju za Oscara.

Svog prvog Oscara za najboljeg glumca osvojio je za film Ljetnikovac na Zlatnom jezeru (On Golden Pond) iz 1981. godine, posljednji film u njegovoj karijeri. Neki od najznačajnijih filmova u kojima je glumio su 12 gnjevnih ljudi (12 Angry Men), Moja draga Klementina (My Darling Clementine) i Bilo jednom na Divljem zapadu (Once Upon a Time in the West). Fonda je također otac glumice Jane Fonde i glumca Petera Fonde.

James Stewart

Screenshot: YouTube/Paramount Pictures

Američki filmski institut svrstao je Jamesa Stewarta na popis najboljih američkih glumaca svih vremena. Kroz svoju dugogodišnju karijeru holivudski velikan glumio je u filmovima raznih žanrova i bio je česti suradnik Alfreda Hitchcocka.

Osvojio je Oscara za film Priča iz Philadelphije (The Philadelphia Story), a još neki poznati filmovi u njegovoj filmografiji su Divan život (It’s a Wonderful Life), Gospodin Smith ide u Washington (Mr. Smith Goes to Washington), Prozor u dvorište (Rear Window) i Vertigo.

Cary Grant

Screenshot: YouTube/Paramount Pictures

Cary Grant je jedan od najpopularnijih glumaca zlatnog doba Hollywooda. Englesko-američki glumac svoju je karijeru započeo u britanskim kazalištima prije nego što se odselio u Hollywood i postao filmska zvijezda.

Surađivao je s Alfredom Hitchcockom, a njihova najpoznatija suradnja bio je film Sjever-sjeverozapad (North by Northwest). Također je glumio u filmovima Silom dadilja (Bringing Up Baby), Njegova djevojka Petko (His Girl Friday), Priča iz Philadelphije i Drž'te lopova (To Catch a Thief). Iako nije osvojio nijednog Oscara za svoju glumu, 1970. godine dobio je počasnog Oscara za doprinos filmskoj industriji.

Clark Gable

Screenshot: YouTube/MGM

Američki glumac Clark Gable, poznat kao “Kralj Hollywooda”, bio je ikona zlatnog doba Hollywooda te simbol muževnosti i karizme. Iako je glumio u brojnim filmskim hitovima, mnogima je najpoznatiji po ulozi Rhetta Butlera u klasiku Zameo ih vjetar (Gone with the Wind).

Komedija Dogodilo se jedne noći (It Happened One Night) donijela mu je Oscara za najboljeg glumca. U 36 godina glume pojavio se u više od 60 filmova, a neki od najpoznatijih su Pobuna na brodu Bounty (Mutiny on the Bounty), Neprilagođeni (The Misfits), Red Dust, San Francisco i Mogambo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.