Foto: 123rf
ALFA - LIPOIČNA kiselina trebala bi biti neizostavan element prehrane svakog pojedinca.
Alfa-lipoična kiselina u organizmu se proizvodi u vrlo malim količinama stoga bi je trebalo u organizam unositi putem hrane, ili pak putem dodataka prehrani.
Namirnice bogate ovom tvari jesu špinat, meso i pivski kvasac.
Alfa-lipoična kiselina u organizmu se proizvodi u vrlo malim količinama stoga bi je trebalo u organizam unositi putem hrane, ili pak putem dodataka prehrani.
Namirnice bogate ovom tvari jesu špinat, meso i pivski kvasac.
Alfa-lipoična kiselina ima značajan utjecaj na gotovo sve stanice ljudskog organizma.
S vitaminima skupine B, alfa-lipoična kiselina sudjeluje u procesu pretvorbe masti, ugljikohidrata i bjelančevina u energiju.
Ova ima izrazito snažno antioksidativno djelovanje te pojačava djelovanje drugih antioksidanata, poput vitamina C i E.
Ova ima izrazito snažno antioksidativno djelovanje te pojačava djelovanje drugih antioksidanata, poput vitamina C i E.
Alfa-lipoična kiselina štiti jetru od nepoželjnog djelovanja slobodnih radikala te joj pomaže u uklanjanju toksina iz tijela, a također se radi snažnog oksidativnog djelovanja koristi i u liječenju hepatitisa, ciroze i drugih oboljenja jetre.
Treba napomenuti i kako u jetri alfa - lipoična kiselina smanjuje tvorbu i akumulaciju masti, a čime sprječava pojavu masne jetre.
Alfa-lipoična kiselina povećava protok krvi u živčanom tkivu te poboljšava provođenje živčanih impulsa.
Jedno od najznačajnijih svojstava ove kiseline podrazumijeva mogućnost liječenja oštećenja živaca, uključujući dijabetičku neuropatiju, koja predstavlja dugoročnu komplikaciju šećerne bolesti.
Utvrđeno je da alfa - lipoična kiselina pospješuje djelovanje inzulina i regulira metabolizam glukoze, što blagotvorno djeluje na razinu šećera u krvi.
Postoje zabilježeni i brojni drugi pozitivni učinci alfa - lipoične kiseline, poput poboljšanja pamćenja, jačanja imunosnog sustava i suzbijanja sindroma kroničnog umora.