Foto: 123rf
DETOKSIKACIJA je prilično naporan zadatak ako je se uhvatite onako kako se preporučuje. Naime, detoksikacija nije dijeta, ona je definitivno još i teža, jer kada nekoliko dana za redom želite unositi samo namirnice koje će vas detoksicirati, to često znači i da ćete tijekom tog perioda biti gladni. To je zato što voće, povrće, posebno ne smoothieji i napitci, ne zadovoljavaju potrebe organizma. jednostavno - od toga se možete samo kratkoročno zasititi.
Zima je itekako povoljno razdoblje baš za takvu vrstu detoksikacije jer nam nudi jako važne namirnice koji bi, zbog željene detoksikacije, trebale biti na vašem meniji svaki dan. Dok ne osjetite pozitivne učinke, one na koje ste ciljali kada ste se odlučili za tretman čišćenja.
Kada god osjetite težinu, klonulost, kada osjetite potrebu da živnete, a ne znate kako - posegnite za ovim zimskim adutima:
Repa ili cikla
I jedni i drugi savršen su izvor vlakana koji povećavaju proizvodnju antioksidativnih enzima u jetri koji pomažu tijelu eliminirati žuč i druge toksine. Možete ih jesti sirove, naribane, u salati ili kao prilog, možete ih blago pirjati ili jednostavno malo prepeći.
Zeleno lisnato povrće
Kelj, špinat, cikorija - puni su esencijalnih tvari kao što su vitamin A i C, s velikom dozom klorofila koji jako dobro detoksiciraju i alkaliziraju organizam. No umjesto kuhanja, pokušajte ih što više konzumirati - sirove. Ako primjerice niste miljenik sirovog kelja, ili vam po inerciji ta ideja zvuči suludo - moramo vam reći da niste u pravu. To što smo kelj navikli jesti kuhan, ne znači da je naša navika ispravna. On jest nešto žilaviji od sirovog špinata, čemu ćete doskočiti tako da ga narežete na sitnije trakice i jednostavno konzumirate kao salatu. Može i pomiješanu sa sljedećom čudotvornom zimskom namirnicom.
Kupus
Kupus bilo koje vrste promiče zdravu funkciju jetre, potičući tijelo na prirodni proces detoksikacije. I zato - u nabavku, da vaša detoksikacija ne bude naporna već ukusna.