Dijetetičari upozoravaju na popularnu hranu koja uzrokuje inzulinsku rezistenciju

Foto: Pexels

Hrana koju jedemo ima značajan utjecaj na naše zdravlje, posebno na način na koji naše tijelo podnosi šećer. Redovita konzumacija određenih vrsta hrane može dovesti do inzulinske rezistencije, što često rezultira debljanjem.

Razumijevanje koja hrana pridonosi ovim problemima može nam pomoći da donesemo pametnije prehrambene odluke, održimo zdravu tjelesnu težinu i podržimo svoje opće dobro. Stoga su nutricionistica Lisa Richards i dijetetičarka Catherine Gervacio otkrile koja hrana može dovesti do inzulinske rezistencije i debljanja.

1. Krafne

Krafne su često pržene u nezdravim uljima i pune su rafiniranih ugljikohidrata i trans-masti. Rafinirani ugljikohidrati, koji se nalaze u tijestu, brzo podižu razinu šećera u krvi, što tijekom vremena dovodi do otpornosti na inzulin dok se tijelo bori da učinkovito upravlja glukozom.

"Krafne se obično rade od rafiniranog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast razine glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj nagli skok šećera u krvi izaziva odgovarajući porast inzulina kako bi se regulirale razine šećera, što dugoročno može biti štetno za tijelo i dovesti do inzulinske rezistencije", kaže Richards za SheFinds.

2. Prženi krumpirići

Prženi krumpirići obično sadrže mnogo nezdravih masti, rafiniranih ugljikohidrata i natrija, što sve može poremetiti metaboličke procese. Pretjerani unos rafiniranih ugljikohidrata i nezdravih masti može dovesti do skokova u razini šećera u krvi, uzrokujući da tijelo proizvodi više inzulina.

"Pomfrit sadrži transmasnoće koje doprinose upali i otpornosti na inzulin. Također, transmasnoća je povezana s povećanjem visceralne masti, koja se pohranjuje oko unutarnjih organa", objašnjava Gervacio. Umjesto toga, savjetuje da krumpiriće pripremamo kod kuće i ispečemo ih. "Također je najbolje umjesto toga jesti kuhani krumpir", dodao je.

3. Razni bomboni

Slatki bomboni puni su rafiniranih šećera koji uzrokuju brze skokove razine šećera u krvi. Ti skokovi šećera potiču tijelo da oslobađa velike količine inzulina kako bi kontroliralo razinu šećera u krvi. Gervacio upozorava: "Konzumacija prekomjerne količine rafiniranog šećera može povećati razinu glukoze u krvi, što s vremenom dovodi do inzulinske rezistencije."

Srećom, slatke poslastice poput tamne čokolade i voća predstavljaju zdraviju alternativu. "Još bolje, usredotočite se na cijelo voće ako dobijete želju za slatkim", zaključuje Gervacio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.