Dijetetičarka: Jedite 3 protuupalne vrste hrane ako se debljate tijekom menopauze

Foto: Shutterstock

DOBIVANJE na težini tijekom menopauze uobičajen je izazov za mnoge žene, budući da hormonalne promjene mogu usporiti metabolizam i dovesti do povećanog skladištenja masnoće, posebno u području abdomena. Za žene koje prolaze kroz ove promjene, konzumiranje protuupalnih namirnica može biti odlično rješenje.

Protuupalne namirnice pomažu u suzbijanju upala koje su povezane s povećanjem tjelesne mase i zdravstvenim problemima koji se mogu pojaviti tijekom menopauze. Dijetetičarka i nutricionistica, Krutika Nanavati, za She Finds izdvojila je koje bi vrste namirnica žene u menopauzi češće trebale jesti.

Riba bogata omega-3 masnim kiselinama

Riba bogata omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, skuše i srdela, može pozitivno utjecati na upale i održavanje tjelesne težine tijekom menopauze. Ove vrste riba preplavljene su omega-3 masnim kiselinama koje imaju snažna protuupalna svojstva.

"Omega-3 masne kiseline u ribi, kao što su losos, skuša i srdele, pomažu ženama starijim od 40 godina u kontroli tjelesne težine tijekom menopauze. Imaju protuupalna svojstva koja mogu poboljšati metabolizam i sagorijevanje masti te podržati zdravlje srca i kognitivne funkcije", ističe dijetetičarka.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće dobro je jesti neovisno o godinama jer sadrži malo kalorija, a puno vlakana. Sve to čini ga odličnim izborom za povećanje sitosti i održavanje zdrave tjelesne težine tijekom menopauze. Ovakva vrsta povrća sadrži hranjive tvari i antioksidanse koji mogu biti korisni za zdravlje žena u menopauzi. 

Nanavati objašnjava da "lisnato zeleno povrće, uključujući špinat, kelj i blitvu, bogato je vitaminima, mineralima i vlaknima te sadrži malo kalorija. Visok sadržaj vlakana u ovom povrću pomaže u održavanju osjećaja sitosti, smanjujući vjerojatnost prejedanja. Nadalje, protuupalni fitonutrijenti u lisnatom zelenom povrću mogu pomoći u stabilizaciji hormona i razine inzulina, što doprinosi uravnoteženoj strategiji upravljanja težinom tijekom menopauze."

Cjelovite žitarice

Dodavanje cjelovitih žitarica u prehranu može pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi, povećati osjećaj sitosti i podržati zdravlje probavnog sustava, što je sve ključno za kontrolu težine tijekom menopauze. Također, sadržaj vlakana u cjelovitim žitaricama pomaže u regulaciji razine kolesterola i poboljšanju zdravlja srca, što su dodatni faktori na koje treba obratiti pažnju s godinama.

"Inkorporiranjem cjelovitih žitarica poput kvinoje, smeđe riže i ječma u prehranu, žene starije od 40 godina dobivaju dvostruke koristi. Prvo, cjelovite žitarice bogate su vlaknima, što doprinosi sitosti i pomaže u kontroli apetita, što je važno za upravljanje težinom tijekom menopauze", pojašnjava dijetetičarka za She Finds.

Dodaje da "protuupalna svojstva cjelovitih žitarica mogu ublažiti simptome menopauze i ubrzavaju metabolizam, što pomaže u održavanju tjelesne težine. Birajući cjelovite žitarice umjesto rafiniranih, žene mogu lakše upravljati svojom težinom i ukupnim zdravljem tijekom menopauze". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.