Dijetetičarka: Želite smanjiti salo na trbuhu? Ograničite tri vrste mesa

Foto: Pexels

Nije tajna da prehrana igra ključnu ulogu u kontroli tjelesne težine i cjelokupnom zdravlju. Nakupljanje masnoće značajan je čimbenik rizika za različita zdravstvena stanja, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i metabolički sindrom. Salo na trbuhu često se povezuje s visceralnom masti koja okružuje unutarnje organe i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Hrana koju jedemo, a posebno vrste mesa koje konzumiramo, mogu pridonijeti ili pomoći smanjenju te opasne masnoće.

Određeno meso poznato je po visokom udjelu nezdravih masnoća, kalorija, natrija i konzervansa, a sve to može pridonijeti debljanju i nakupljanju trbušne masnoće. Kako bismo održali zdravu težinu i smanjili masno tkivo na trbuhu, važno je donositi informirane izbore prehrane. Stoga je dijetetičarka i nutricionistica Catherine Gervacio izdvojila tri vrste mesa koje bismo trebali izbjegavati ili barem ograničavati.

1. Hrenovke

Dok traje sezona roštiljanja, hrenovke su jedan od najpopularnijih izbora, ali mogu biti problematične za naše zdravlje. "Hrenovke često imaju visok udio zasićenih masti, natrija i konzervansa. Stoga doprinose povećanom unosu kalorija i upali, što rezultira nakupljanjem masti", kaže dijetetičarka za SheFinds. Za zdraviju alternativu predlaže nemasno meso poput pilećih ili purećih prsa.

2. Svinjska potrbušina (carsko meso)

Iako ga većina nas voli, ovo ukusno meso ima izuzetno visok udio masnoće što ga čini jednim od glavnih krivaca za salo na trbuhu. "Doprinosi značajnom nakupljanju trbušne masti zbog visoke gustoće kalorija", objašnjava Gervacio. Za zdraviju alternativu preporučuje nemasni svinjski lungić pripremljen s minimalnom količinom ulja.

3. Salame i naresci

Prekomjerna konzumacija suhomesnatih proizvoda, poput salame i narezaka, nije dobra ideja za one koji žele smršavjeti ili izbjeći debljanje. Naresci, kao i mnogi prerađeni mesni proizvodi, sadrže puno natrija i zasićenih masti. "Visoka kalorijska gustoća i natrij dovode do nadutosti i debljanja", zaključila je dijetetičarka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.