Liječnici: Ako želite bolje zdravlje srca, ograničite ovu hranu

Foto: Shutterstock

Zdravlje srca sve je veća briga za mnoge ljude, osobito jer su kardiovaskularne bolesti i dalje jedan od vodećih uzroka smrti diljem svijeta. Prehrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca, utječući na sve, od krvnog tlaka do razine kolesterola. Iako se mnogi ljudi usredotočuju na izbjegavanje očitih krivaca poput brze hrane i slatkiša, također je važno shvatiti da nije sva naizgled zdrava hrana toliko korisna kako se čini, tvrde stručnjaci.

Određena popularna hrana, koja se reklamira kao zdrava, može sadržavati skrivene sastojke koji mogu negativno utjecati na naše srce. Liječnici dr. Rimas Geiga i dr. Ralph Waldo istaknuli su nekoliko takvih opcija.

1. Konzervirano povrće

Konzervirano povrće je praktično, ali često sadrži natrij radi očuvanja okusa i roka trajanja. "Povišeni unos natrija izravno je povezan s visokim krvnim tlakom, povećavajući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, među ostalim rizicima", kaže dr. Geiga za SheFinds. Za zdraviju opciju, predlaže odabir svježeg ili smrznutog povrća, koje obično ne sadrži dodani natrij i ima više hranjivih tvari.

2. Kokosovo ulje

Kokosovo je ulje steklo popularnost zbog svojih raznih zdravstvenih prednosti. Međutim, dr. Waldo upozorava da je kokosovo ulje bogato zasićenim mastima i kalorijama, a American Heart Association preporučuje ograničavanje unosa zasićenih masti. Dr. Waldo predlaže korištenje zdravijih alternativa, kao što su maslinovo ulje ili ulje avokada, koji sadrže korisne masti bez iste razine zasićenih masti.

3. Granola

Granola se često smatra zdravim izborom za doručak, ali dr. Waldo naglašava: "Granola je često bogata dodanim šećerom, puna je kalorija i sadrži zasićene masti iz orašastih plodova i ulja." Ti čimbenici mogu dovesti do debljanja, upale i povećanog rizika od srčanih bolesti tijekom vremena. Za zdraviji doručak, dr. Waldo preporučuje odabir običnog grčkog jogurta s dodatkom svježeg voća i orašastih plodova.

4. Suho voće

Iako sušeno voće sadrži vlakna i hranjive tvari, također ima vrlo visok sadržaj šećera i kalorija zbog procesa dehidracije. "Konzumiranje previše sušenog voća može povećati šećer u krvi, potaknuti debljanje i povećati rizik od srčanih bolesti", upozorava dr. Waldo. Svježe voće je bolji izbor, a jabuke, bobičasto voće i citrusi izvrsni su izbori za zdravlje srca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.