Svima dostupna namirnica smanjuje rizik od dijabetesa za 28 posto, prema studiji

Foto: Pixabay

Ako imate dijabetes, važno je pridržavati se savjeta liječnika. To znači paziti na prehranu i ne unositi previše slatkog. Postoji jedna namirnica koja može učiniti čuda. Grčki jogurt bez ikakvih dodataka, što znači bez šećera, sladila, škroba, sirupa i ostalog, ima puno kalcija i proteina te je bogat cinkom, jodom i vitaminima B2, B12, D.

Kako su otkrili znanstvenici, konzumacija grčkog jogurta može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa za 28 posto. Studija, koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Cambridge, otkrila je da je dovoljno konzumirati 40 grama grčkog jogurta dnevno.

Istraživanje je uključivalo 3502 odrasle osobe. Tijekom 11 godina analizirane su njihove prehrambene navike. Znanstvenici su došli do zaključka da fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta i svježeg sira, imaju nisku energetsku gustoću te su također izvor vitamina K2, koji je prethodno povezan s nižim stopama inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.

Općenito, mliječni proizvodi s visokim udjelom masti povezani su s povećanjem dijabetesa tipa 2 za 9%, a konzumacija fermentiranih mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti povezana je sa smanjenim rizikom od dijabetesa za 24%.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.