Evo kako kod kuće možemo provjeriti vreba li nas bolest koju nazivaju tihim ubojicom

Foto: Unsplash

VISOKI kolesterol, koji je također poznat kao hiperkolesterolemija, stanje je koje se naziva tihim ubojicom. Javlja se ako imamo previše kolesterola u krvi što s vremenom može povećati rizik od niza ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčani i moždani udar. Kolesterol se može nakupljati u arterijama, što dovodi do njihova začepljenja i sprječava prolaz krvi. Tada se može javiti periferna arterijska bolest (PAB).

Tu bolest moguće je otkriti mjerenjem brahijalnog indeksa gležnja (ABI). Test se izvodi uređajem koji mjeri krvni tlak, a moguće ga je napraviti i kod kuće.

Uzimaju se mjerenja krvnog tlaka na gornjoj nadlaktici i na gležnju. Kad se podijeli vrijednost krvnog tlaka zabilježenog na gležnju s vrijednošću koja je zabilježena na ruci, dobiva se omjer. Smatra se da su omjeri između 0.9 i 1.3 za odrasle normalni. Ako je vrijednost manja od 0.9, vjerojatno je prisutna periferna arterijska bolest, dok sve više od 1.4 ukazuje na povećanu vaskularnu krutost i rizik od kalcifikacije. Za bilo kakva odstupanja potrebno je konzultirati liječnika.

Simptomi periferne arterijske bolesti su bol u nogama, utrnulost ili slabost, gubitak dlaka, otvorene rane na nogama koje ne zacjeljuju, promjena boje kože na nogama, propadanje mišića u nogama, gubitak dlaka, pojava čireva na stopalima, a ponekad i sjajna koža te erektilna disfunkcija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.