Trčanje, vožnja bicikla: Treneri otkrili najbolje fizičke aktivnosti za mršavljenje

Foto: Unsplash

ZA ONE koji žele smršavjeti ili zadržati postojeću figuru, postoji puno opcija koje mogu isprobati. Osim prilagođene i uravnotežene prehrane i vježbanja, u svoju rutinu možete uključiti i ove aktivnosti koje će vam pomoći u postizanju fitness ciljeva, a usput ćete se i zabaviti. 

Skupina trenera izdvojila je neke od najboljih opcija koje možete raditi unutra ili na otvorenom, a svatko će pronaći barem jednu aktivnost za sebe. 

Preskakanje vijače

Prema osobnoj trenerici Nicole Murray, preskakanje vijače je vježba za cijelo tijelo koja omogućuje veliku potrošnju kalorija.

"Kada ste u stisci s vremenom, 15 minuta preskakanja užeta obavit će posao. Preskakanje vijače poboljšava koordinaciju i kardiovaskularno zdravlje, a vježbu možete raditi gotovo bilo gdje", objašnjava Murray. Dodaje da bi za uspješne rezultate bilo najbolje raditi deset serija po sto skokova, ali da početnici postepeno trebaju povećavati izvođenje vježbe kako bi izbjegli ozlijede i upalu mišića.

Trčanje

Trčanje je odlična aktivnost jer pomaže brinuti o fizičkom, ali i mentalnom zdravlju. "Trčanje je odlično jer ga možete raditi bilo gdje bez opreme. Sve što vam treba je par tenisica", ističe osobna trenerica Ashley Edwards.

Ovom aktivnošću radite gluteus i noge, koje su veće mišićne skupine, uzrokujući veću potrošnju kalorija tijekom vježbanja, prenosi Parade. Edwards napominje da je, osim za mršavljenje, trčanje dobro i za srce te pomaže u izgradnji izdržljivosti.

Penjanje po stepenicama

Još jedna opcija koju trenerice preporučuju je hodanje po stepenicama. Možda zvuči čudno, ali hodanje po puno stepenica može biti vrlo izazovno. Osobni trener, Harley Pasternak, objašnjava da u svakom gradu koji posjeti pronađe izazovan set stepenica i koristi ih kao vježbu niskog i umjerenog intenziteta.

"Volim to jer je relativno lako za zglobove, a koristite kvadricepse i gluteuse dok se penjete po stepenicama", ističe on. Ako u blizini nemate takve stepenice, možete više puta proći gore-dolje po onima koje se nalaze u vašoj blizini ili u teretani koristiti odgovarajuću spravu. 

Trening s girjama

Kao jedan od najboljih treninga za mršavljenje, fitness trenerica Jessica Mazzucco tvrdi da je trening s girjama. "To su jedni od najboljih treninga za mršavljenje. Sagorijevate puno kalorija dok razvijate mišiće, što daje poticaj metabolizmu da više radi", objašnjava ona. Trening s girjama je oblik treninga snage, a preporučuje da takvu vrstu treninga radite tri do četiri puta tjedno.

Vježba Planinari (Mountain Climbers)

Osim aktivnosti, treneri su se složili i oko vježbe planinari. Kako objašnjava Edwards, "planinari su odlični jer utječu na rad cijelog tijela iz kardiovaskularne i mišićne perspektive. Odlični su za gubitak masnoće, te povećavaju stabilnost i snagu. Pokušajte ih napraviti 20 dnevno, pet dana u tjednu kako biste s vremenom smršavjeli."

Trening visokog intenziteta (HIIT)

HIIT treninzi, ili treninzi visokog intenziteta, izvrsni su za mršavljenje jer možete sagorijeti puno kalorija u kratkom vremenu. Fitness trenerica Jill Anzalone objašnjava da je "HIIT super učinkovit jer proizvodi EPOC, višak potrošnje kisika nakon vježbanja. To znači da nastavljate sagorijevati kalorije čak i nakon što je vježbanje završilo".

Hodanje

Hodanje možda ne djeluje kao aktivnost kojom možete puno smršavjeti, ali dosljednost može donijeti vidljive rezultate. Pasternak ističe da je "hodanje jedan od meni najboljih oblika tjelesne aktivnosti za mršavljenje. Većina kalorija koje sagorite tijekom hodanja dolazi iz masti, a ne iz ugljikohidrata. Hodanje ima vrlo nisku razinu percipiranog napora, pa će ljudi vjerojatnije to raditi češće i dulje vrijeme".

Vožnja bicikla

Vožnja bicikla spada pod visoko intenzivni kardio trening, tvrdi osobna trenerica Lindsey Lauten. "Vožnja s većim intenzitetom sagorjet će više kalorija od vožnje s manjim intenzitetom. Razmislite o svojoj razini napora na skali od 1 do 10. Kada vozite bicikl, trebali biste se osjećati kao da radite na razini sedam, gdje duboko dišete, ali niste potpuno bez daha", tvrdi ona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.