Određeni začini i bilje sadrže spojeve koji mogu potaknuti sagorijevanje kalorija, poboljšati probavu, pa čak i regulirati razinu šećera u krvi. Dodavanje ovih začina našim omiljenim jutarnjim obrocima ne samo da podiže okus, već i doprinosi metaboličkom zdravlju, tvrde stručnjaci.
Dijetetičarka i nutricionistica Catherine Gervacio otkrila je koje bismo začine trebali dodati doručku za bolji metabolizam.
1. Šafran
Dodavanje šafrana doručku može pomoći ubrzavanju metabolizma zahvaljujući njegovim jedinstvenim bioaktivnim spojevima. Sadrži krocine i safranal, koji su poznati po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Šafran također može poboljšati raspoloženje, potencijalno smanjujući prejedanje uzrokovano stresom.
"Ovo može biti potencijalno skup začin, ali pomaže u smanjenju apetita i sprječavanju prejedanja, što neizravno podržava kontrolu težine. Također sadrži antioksidanse koji podržavaju metaboličko zdravlje", kaže Gervacio za SheFinds. Otkrila je i kako šafran možemo uključiti u doručak.
"Za najbolji učinak, uzmite nekoliko niti šafrana i stavite ih u malu posudu s toplom vodom ili mlijekom. Ostavite ih da se namaču pet do deset minuta kako bi otpustile svoju aromu i korisne spojeve. Nakon što dobijete aromatiziranu tekućinu, dodajte je u zobene pahuljice tijekom kuhanja", objasnila je.
2. Muškatni oraščić
Muškatni oraščić koristan je začin za podršku metabolizmu. "Muškatni oraščić može poboljšati probavu i metabolizam masti. Njegova esencijalna ulja potiču detoksikaciju, što može doprinijeti metaboličkom zdravlju", otkriva Gervacio.
Najbolje djeluje kada se doda u smoothije i pečene slastice. Možemo dodati prstohvat muškatnog oraščića u jutarnji smoothie ili ga uključiti u recepte za muffine ili zobene pahuljice.
Dodavanje ovih začina jutarnjim obrocima nije samo ukusno, već je i koristan korak prema boljem zdravlju i energiji tijekom dana.