BEZ obzira na vrstu i boju, rajčice su sada posvuda. Sezona je ovog sočnog voća koje zapravo smatramo povrćem, a dobra vijest je da nije samo ukusno već je i puno esencijalnih hranjivih tvari i antioksidansa.
Jedna srednje velika rajčica sadrži samo 22 kalorije, ali je bogata vitaminom C, kalijem, folnom kiselinom, vitaminom K, beta-karotenom i drugim nutrijentima. U nastavku doznajte kako točna konzumacija rajčica utječe na naše tijelo.
Poveća se unos antioksidansa
Svakodnevna konzumacija rajčica može značajno povećati razinu antioksidansa, osobito likopena. Likopen je karotenoid koji rajčicama daje crvenu boju. Također se nalazi u drugom voću i povrću, poput lubenice, marelica i papaje. Likopen je poznat po svojoj sposobnosti neutraliziranja štetnih slobodnih radikala u tijelu, potencijalno smanjujući rizik od određenih kroničnih stanja. Redovita konzumacija rajčica može dovesti do viših razina likopena u krvotoku, nudeći poboljšanu zaštitu od oksidativnog stresa i nekih bolesti.
Može se smanjiti rizik od moždanog udara
Brojna istraživanja potvrdila su da redovita konzumacija rajčica može pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara, dijelom zbog visokog sadržaja likopena. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi s najvećim udjelom likopena u krvi imaju 55 posto manju vjerojatnost da će doživjeti moždani udar nego ljudi s najnižim udjelom likopena u krvi.
Visok sadržaj kalija u rajčici pomaže u regulaciji krvnog tlaka, dok vlakna doprinose snižavanju razine kolesterola. Likopen u rajčicama također može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, snižavanjem LDL kolesterola. S vremenom bi ova dnevna doza spojeva korisnih za srce mogla pridonijeti boljem kardiovaskularnom zdravlju.
Popravlja se zdravlje kože
To je zato što kombinacija vitamina C, likopena i drugih antioksidansa koji se nalaze u rajčicama, može pomoći u zaštiti vaše kože od oštećenja od sunca i može čak spriječiti neke znakove starenja, poput finih bora i opuštene kože. Vitamin C neophodan je za proizvodnju kolagena koji održava vašu kožu čvrstom i mladolikom.
Može se smanjiti rizik od nekih vrsta raka
Još jedan razlog za svakodnevno uživanje u rajčicama jest taj što su likopen i drugi antioksidansi, koji se nalaze u ovoj sočnoj namirnici, povezani sa smanjenjem određenih vrsta raka, posebno raka koji zahvaća probavni sustav (usta, jednjak, želudac, debelo crijevo i rektum).
Studije pokazuju da protuupalni učinci likopena i drugi inhibicijski mehanizmi stanica mogu ograničiti rast stanica raka te metastaze.
Mogli biste popraviti vid
Rajčice su bogat izvor beta-karotena, koji je neophodan za održavanje dobrog vida. Osim toga, sadrže lutein i zeaksantin, dva važna antioksidansa koji pomažu u sprječavanju degeneracije makule povezane sa starenjem. Starosna makularna degeneracija je kronično stanje u kojem dolazi do oštećenja dijela mrežnice koji se naziva makula. Studije pokazuju da redovita konzumacija rajčice može pridonijeti dugoročnom zdravlju očiju i potencijalno smanjiti rizik od određenih očnih bolesti, piše Parade.