Foto: 123rf
ĐUMBIR je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana porijeklom iz Indije.
Ljekovita svojstva đumbira poznata su tisućama godina u nazad, a za tu činjenicu zaslužan je korijen đumbira koji se može konzumirati u svježem ili sušenom obliku, ali i u obliku praha i sirupa te ušećeren ili ukiseljen.
Osim u prehrani tijekom povijesti đumbir je, između ostaloga, pronašao svoje mjesto i u proizvodnji lijekova, ali i alkoholnih pića te kozmetike.
Osim ugodnog mirisa te jakog i aromatičnog okusa đumbir posjeduje i brojna ljekovita svojstva.
Ljekovita svojstva đumbira
U kineskim zapisima, od oko 4. stoljeća prije Krista, spominje se učinkovitost đumbira u liječenju mučnina, bolova u trbuhu, krvarenja te reumatizma. Treba napomenuti i kako se đumbir u 16. stoljeću koristio kao prirodno sredstvo protiv kuge.
U današnje vrijeme đumbir se koristi u liječenju smanjenog apetita, mučnine i povraćanja, želučanih problema, boli u mišićima, boli kao posljedice menstrualnih tegoba, artritisa, infekcija gornjeg respiratornog sustava i bronhitisa.
Treba naglasiti pozitivne učinke đumbira na probavu koju potiče i olakšava. Nadalje, đumbir potiče rad crijeva te sprječava nastanak oštećenja sluznice želuca, odnosno preventivno djeluje na pojavu čira.
Energetska i nutritivna vrijednost
na 100 g:
Energetska vrijednost 80 kcal
Energetska vrijednost 80 kcal
Masti | 0,85 g |
Ugljikohidrati | 17,77 g |
Vlakna | 2 g |
Proteini | 1,80 g |
Vitamin C | 5 mg |
Vitamin E | 0,26 mg |
Vitamin B6 | 0,16 mg |
Tiamin | 0,3 mg |
Riboflavin | 0,3 mg |
Niacin | 0,75 mg |
Pantotenska kiselina | 0,20 mg |
Kalij | 415 mg |
Kalcij | 16 mg |
Fosfor | 34 mg |
Magnezij | 43 mg |
Željezo | 0,60 mg |
Cink | 0,34 mg |
Bakar | 0,23 mg |
Mangan | 0,23 mg |
Selen | 0,70 μg |
Čaj od svježeg đumbira
Sastojci:
- 1 l vode
- 5 cm korijena đumbira
Priprema:
Vodu kuhajte dok ne zakipi nakon čega dodajte nasjeckani korijen đumbira i nastavite kuhanje u trajanju od 5 min.
Nakon sto ga procijedite, čaj popijte topao.
Nakon sto ga procijedite, čaj popijte topao.
Preporučuje se da čaj zasladite medom.