Gotovo sve probleme riješite pomoću - ĐUMBIRA
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: 123rf
ĐUMBIR je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana porijeklom iz Indije.
ĐUMBIR je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana porijeklom iz Indije.
Ljekovita svojstva đumbira poznata su tisućama godina u nazad, a za tu činjenicu zaslužan je korijen đumbira koji se može konzumirati u svježem ili sušenom obliku, ali i u obliku praha i sirupa te ušećeren ili ukiseljen.
Osim u prehrani tijekom povijesti đumbir je, između ostaloga, pronašao svoje mjesto i u proizvodnji lijekova, ali i alkoholnih pića te kozmetike.
Osim ugodnog mirisa te jakog i aromatičnog okusa đumbir posjeduje i brojna ljekovita svojstva.
Ljekovita svojstva đumbira
U kineskim zapisima, od oko 4. stoljeća prije Krista, spominje se učinkovitost đumbira u liječenju mučnina, bolova u trbuhu, krvarenja te reumatizma. Treba napomenuti i kako se đumbir u 16. stoljeću koristio kao prirodno sredstvo protiv kuge.
U današnje vrijeme đumbir se koristi u liječenju smanjenog apetita, mučnine i povraćanja, želučanih problema, boli u mišićima, boli kao posljedice menstrualnih tegoba, artritisa, infekcija gornjeg respiratornog sustava i bronhitisa.
Treba naglasiti pozitivne učinke đumbira na probavu koju potiče i olakšava. Nadalje, đumbir potiče rad crijeva te sprječava nastanak oštećenja sluznice želuca, odnosno preventivno djeluje na pojavu čira.
Energetska i nutritivna vrijednost
na 100 g:
Energetska vrijednost 80 kcal
Energetska vrijednost 80 kcal
Masti | 0,85 g |
Ugljikohidrati | 17,77 g |
Vlakna | 2 g |
Proteini | 1,80 g |
Vitamin C | 5 mg |
Vitamin E | 0,26 mg |
Vitamin B6 | 0,16 mg |
Tiamin | 0,3 mg |
Riboflavin | 0,3 mg |
Niacin | 0,75 mg |
Pantotenska kiselina | 0,20 mg |
Kalij | 415 mg |
Kalcij | 16 mg |
Fosfor | 34 mg |
Magnezij | 43 mg |
Željezo | 0,60 mg |
Cink | 0,34 mg |
Bakar | 0,23 mg |
Mangan | 0,23 mg |
Selen | 0,70 μg |
Čaj od svježeg đumbira
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci:
- 1 l vode
- 5 cm korijena đumbira
Priprema:
Vodu kuhajte dok ne zakipi nakon čega dodajte nasjeckani korijen đumbira i nastavite kuhanje u trajanju od 5 min.
Nakon sto ga procijedite, čaj popijte topao.
Nakon sto ga procijedite, čaj popijte topao.
Preporučuje se da čaj zasladite medom.
Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati