SALATE u vrećicama jedan su od najprodavanijih proizvoda u supermarketima. Mogu se naći zelena salata, rikula, matovilac, mrkva, radič, zelje… I na njima uglavnom stoji da su "oprane i spremne za jelo". Potrošači su se zaljubili u praktičnost salata u vrećicama, uključujući nutricionisticu Carolyn Williams.
No ono što je Williams zaintrigiralo je jesu li hranjive tvari jednake u salati iz vrećice i cijeloj glavici svježe salate s tržnice. Zato je za Cooking Light odlučila pregledati najnovija istraživanja o ovoj temi i odmjeriti praktičnost s hranjivim tvarima i sigurnošću.
Imaju li salate u vrećicama manje hranjivih tvari?
Svi proizvodi polako gube hranjive tvari nakon branja. Zelena salata ubrana u isto vrijeme imat će manje hranjivih tvari ako je u vrećici jer njena priprema i pakiranje prije slanja u trgovinu duže traju.
Međutim, mnogi prodavači sugeriraju da njihova hrana dolazi od polja do stola unutar 24 sata. I dok salate u vrećicama u početku imaju više gubitaka hranjivih tvari zbog pranja i sjeckanja, istraživanja sugeriraju da to mogu nadoknaditi zahvaljujući pakiranju uslijed kojeg su manje vremena izložene kisiku. Većina proizvođača upravo pakiranjem uspijeva održati boju listova i produžiti rok trajanja, a dodatna prednost je što niže razine kisika mogu usporiti brzinu gubitka hranjivih tvari poput vitamina C i folata.
Čini se da je gubitak hranjivih tvari onda možda čak i manji u cijeloj glavici zelene salate nego u salati iz vrećice, ali to varira ovisno o vrsti salate, uvjetima skladištenja i brzini konzumiranja.
Jesu li gotove salate sigurne za jelo?
Nedavne epidemije zarazom Escherichijom coli u SAD-u značile su tisuće opozvanih vrećica rimske salate, što je dovelo u pitanje sigurnost salata u vrećicama. Rizik od kontaminacije raste što se više s hranom rukuje, a salata se može kontaminirati i ako dođe u dodir s nekim drugim vrstama salata.
Međutim, kada se pravilno uzgaja, bere i skladišti, rizik da se zarazite bakterijama konzumacijom salate prilično je nizak. Također, važno je znati da su bakterije prisutne na svim salatama i zelenom povrću, i cijelim glavicama i onima pakiranim u vrećice.
U intervjuu za NPR, bivši stručnjak za sigurnost hrane Kalifornijskog sveučilišta u Davisu Trevor Suslow rekao je da je postoji malo dokaza da je će salata u vrećicama biti kontaminirana u usporedbi s cijelim glavicama.
Trebamo li kupovati salate u vrećicama?
Većina ljudi još uvijek ne ispunjava dnevne preporuke za unos povrća. Međutim, prosječna osoba 2014. je pojela 10 kilograma lisnatog povrća, što je ogroman skok u odnosu na 0.63 kilograma konzumiranih 1970. godine. Nema sumnje da su salate u vrećicama odigrale veliku ulogu jer je potrošačima postalo jednostavnije nabaviti povrće i pripremiti ga. Mnogi stručnjaci za sigurnost hrane ovo povećanje unosa povrća smatraju važnijim za zdravlje od potencijalnih rizika od salata u vrećicama.
Postoji nekoliko stvari koje potrošači mogu učiniti kako bi dobili više koristi od salata u vrećicama i kako bi smanjili rizike. Evo nekoliko savjeta:
- zelenu salatu i zelje čuvajte na temperaturi od 1 do 4 stupnjeva Celzijeva
- uvijek provjerite datum upotrebe na vrećici i kupujte što svježiju salatu
- pokušajte pojesti salatu u roku od kupnje
- definitivno bacite salatu ako je izvan roka upotrebe ili lišće izgleda uvelo.