Kardiolog otkrio koju jutarnju užinu jede gotovo svaki dan

Foto: Pexels

Kad smo spremni napraviti neke promjene i živjeti na način koji podržava zdravlje srca, često mislimo da to znači reći zbogom grickanju. Grickanje ima lošu reputaciju, ali samo zato što je povezano s ultraprerađenom hranom poput keksa, slatkiša i čipsa. Istina je da grickanje zapravo može biti dobro za naše srce, tvrde stručnjaci. Čak i kardiolozi, dr. Kimberly Campbell i dr. Mohanakrishnan Sathyamoorthy, grickaju tijekom dana.

"Smatram da konzumiranje zdravih grickalica tijekom dana pomaže u smanjenju osjećaja gladi. Upravo te žudnje za hranom često uzrokuju da donosimo loše prehrambene odluke i dovode do konzumiranja grickalica s visokim udjelom soli i dodanih šećera", kaže dr. Campbell za Parade.

Dr. Sathyamoorthy ističe da u svoju rutinu uključuje grickalice kao dio prehrane zdrave za srce.

"Jedem manje, tradicionalno raspoređene obroke, poput doručka, ručka i večere s kontroliranim veličinama porcija, kao i čestim međuobrocima između obroka", rekao je. Kada su u pitanju njegovi međuobroci, dr. Sathyamoorthy navodi da daje prednost orašastim plodovima i zdravim žitaricama, poput kruha od cjelovitih žitarica ili krekera od cjelovitih žitarica.

Konzumiranje 60-70 grama orašastih plodova dnevno povezano je s nižim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara

Kad je sredina jutra i dr. Sathyamoorthy želi međuobrok, postoji jedan za koji kaže da jede gotovo svaki dan: sirovi, neslani, neprženi bademi, orasi i svježe borovnice. "Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, a borovnice su pune antioksidansa. Sve tri namirnice su nevjerojatno dobre za vaše zdravlje srca", otkrio je.

Bobičasto voće korisno je za zdravlje srca jer je bogato antioksidansima koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upale, potencijalno smanjujući rizik od srčanih bolesti. Znanstveno je dokazano da grickanje orašastih plodova blagotvorno djeluje na srce.

Jedno je istraživanje pokazalo da je konzumiranje 60-70 grama orašastih plodova dnevno povezano s nižim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara. Kao što je dr. Sathyamoorthy podijelio, to je zato što su bogati omega-3 masnim kiselinama koje su korisne za zdravlje srca jer pomažu u snižavanju krvnog tlaka i podižu HDL, "dobar" kolesterol.

Kada biramo vlastitu jutarnju užinu, dr. Campbell nudi jedan glavni savjet.

"Smanjite konzumaciju visoko prerađene hrane. Mnoge tradicionalne grickalice sadrže visoke razine natrija i dodanih šećera, koji nisu zdravi za vaše srce. Kada kupujete u trgovini, birajte minimalno prerađenu hranu umjesto one s dugim popisom sastojaka. Cijelo voće je zdravije od voćnih sokova ili konzerviranog voća", zaključila je kardiologinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.