Litra bučinog ulja košta oko 160 kuna, a često vam podvaljuju mješavinu tko zna čega

Foto: Index

LITRA bučinog ulja u trgovinama košta oko 160 kuna. Nekima je totalna nepoznanica, dok drugi grah-salatu ili salatu od kuhane govedine iz juhe ne mogu zamisliti bez njega. Nutricionista Nikolu Rocu pitali smo na što treba pripaziti kod kupnje, ali i spremanja hrane kad je o bučinom ulju riječ. Sve ćete doznati u ovih pet točaka.

1. Kako se dobiva bučino ulje?

Bučino ulje odležano minimalno tri tjedna nakon obrade, prerađeno na temperaturi nižoj od 40°C te dobiveno prešanjem čistih koštica s vlagom nižom od 8% može se nazivati djevičanskim hladno prešanim bučinim uljem najviše kvalitete.

Ono je tamnozelenkaste boje i ugodnog mirisa te osebujne arome, a osim u kulinarstvu koristi se i u dijetoterapiji, za izazivanje blagotvornih zdravstvenih učinaka. Kao i svako drugo ulje koje se koristi u domaćinstvu, i bučino ulje može značajno varirati svojom kvalitetom. Svaka nekvalitetnija sirovina, tehnološka obrada sirovine, skladištenje te patvorenje dovode do gubitka kvalitete bučinog ulja.

2. Kakvi nam se proizvodi nude na tržištu?

Patvorenje je česta pojava upravo kod bučinog ulja jer se zbog izuzetno tamne, praktički crne boje i intenzivnog mirisa može lako razrijediti biljnim, sojinim ili suncokretovim uljem i to do čak 80% te je udio bučinog ulja u "bučinom ulju" redovito samo 20%. Nerijetko se u dućanu, ali i na tržnici mogu naći takvi proizvodi.

3. Koje su dobrobiti bučinog ulja?

Sve dobrobiti bučinog ulja još su uvijek nedovoljno istražene, no neke studije npr. pokazuju da je dovoljno svakodnevno konzumirati i svega 400 mg bučinog ulja kako bi se rast kose pojačao za 40% kroz period od pet do šest mjeseci.

To je svega koja kapljica bučinog ulja, no dobra preporuka je konzumirati pola do jedne jušne žlice (3 do 6 g) u svakodnevnoj prehrani, bilo na žlicu, bilo kao dresing za salate, u umacima ili namazima. Blagotvorni učinci su vidljivi osobito na koži i kosi kod žena te se vežu za zdravlje prostate i mokraćnog sustava kod muškaraca.

4. Smije li se termički obrađivati?

Bučino ulje se preporučuje jesti isključivo hladno prešano i to neobrađeno, odnosno hladno, jer se zagrijavanjem i termičkim procesima tijekom obrade stvaraju za zdravlje štetne trans-masnoće.

5. Gdje ga nabaviti?

Apsolutno bih preporučio svima da bučino ulje nabavljaju isključivo preko poznatog malog proizvođača ili OPG-a jer se patvoreno bučino ulje može naći na skoro svakom drugom koraku.

Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan.

Index Recepti
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.