Low-FODMAP dijeta, najbolja dijeta protiv nadutosti

Foto: Shutterstock 

FODMAP dijeta razvijena je na Sveučilištu Stanford, s ciljem da pomogne svima koje muče iritabilni kolon, nadutost i bolovi u trbuhu. Dijeta se preporučuje i svima koji su osjetljivi na gluten, a upravo je to razlog velike popularnosti ovog načina prehrane. 
 
Iako dijeta nema veliki učinak na gubitak težine, ublažit će proljev, nadutost i druge probavne smetnje.
 
Osnova dijete
 
Glavni cilj dijete je ublažiti simptome izbjegavajući ugljikohidrate koji nakupljaju vodu u stolici. Dobro je savjetovati se s liječnikom ili nutricionistom prije početka Low-FODMAP dijete.
 
Što znači kratica "FODMAP"?
 
FODMAP je akronim za Fermentable (fermentirajući), Oligosaccharides (oligosaharidi), Disaccharides (disaharidi), Monosaccharides (monosaharidi), And (i), Polyols (polioli). Dijeta brani unos namirnica s visokim udjelom ovih spojeva.
 
Što jesti kada ste na ovoj dijeti?
 
Voće - banana, borovnica, dinja, brusnica, grožđe, grejp, kivi, limun, limeta, mandarina, naranča, marakuja, malina, jagoda
 
Povrće - artičoka, mrkva, celer, endivija, krastavac, salata, zeleno lisnato povrće, bundeva, špinat, maslina, pastrnak, krumpir, žuta paprika, tikvica, batat
 
Bilje - bosiljak, chili, korijandar, mažuran, menta, origano, peršin, ružmarin, timijan
 
Žitarice - kruh bez glutena ili žitarice bez glutena, riža, zob, palenta, psyllium, kvinoja, tapioka
 
Mliječni proizvodi - mlijeko bez laktoze, sojino mlijeko, zobeno mlijeko, rižino mlijeko, tvrdi sirevi, brie, camembert, jogurt bez laktoze. Umjesto maslaca koristiti maslinovo ulje
 
Kako dijeta djeluje?
 
Tijekom 3 do 4 tjedna potrebno je jesti samo dozvoljene namirnice, a zatim postupno dodavati i ostalu hranu te pritom obratiti pozornost na pojavu simptoma. Hrana koja uzrokuje probavne smetnje je ona koju treba izbjegavati.
 
Bitno je i dobro rasporediti obroke kako bi probava radila što bolje. Između svakog jela treba napraviti pauzu od 3-4 sata. 
 
Izbjegavaj hranu koja sadrži FODMAP-ove
 
Velika količina fruktoze - jabuka, mango, kruška, lubenica, voće u limenkama, voćni sokovi, velike porcije voća
 
Laktoza - kravlje, kozje i ovčje mlijeko, sladoled, jogurt, kremasti sirevi
 
Fruktani - šparoga, cikla, brokula, prokulice, kupus, patlidžan, komorač, češnjak, poriluk, luk, vlašac, pšenica, raž, velika količina kruha, krekera, keksa, kus-kusa ili tjestenine, cikorija, maslačak, inulin
 
Galaktoza - zapečene grahorice, slanutak, grah, leća
 
Polioli - jabuka, marelica, avokado, višnja, lychee, nektarina, breskva, kruška, šljiva, suha šljiva, lubenica, cvjetača, zelena paprika, gljiva, kukuruz, zaslađivači (sorbitol, manitol, isomalt, maltitol, xylitol)
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.