Mjesec dana je vježbala svako jutro i ostala zatečena time što joj se dogodilo

Foto: Instagram

KADA je nešto toliko dobro, logično je da to želimo saznati, a ova priča o jutarnjem vježbanju možda je baš ona prava stvar koja treba i vama. Znamo da se ne kaže uzalud da je vježba ujutro  najbolja, ne samo zato što je ujutro lakše sagorjeti kalorije (dokazano), već zato što ako se po jutru dan poznaje, onda aktivno jutro svakako znači i puno aktivniji, kvalitetniji dan. 

To je i iskustvo Judy Koutsky, jedne od autorice na portalu Prevention.com koja je često pisala o dobrobitima jutarnje tjelovježbe, ali nekako je godinama ipak sve češće vježbala navečer. Sve dok nije shvatila kako navečer, nakon posla i brige oko dvoje djece, više nema snage za to. 

<>>>Riješimo dilemo zauvijek: U koje doba dana je stvarno najbolje vjžebati i zašto<<<

Trudila se godinama uspostaviti rutinu vježbanja, ali život prepun svakodnevnih obaveza nije joj nikako dopuštao da ima ni energije, a niti vremena da se uvečer kvalitetno posveti samo sebi. I zato je donijela odluku - probat će ujutro. 

Probala je pa sada i drugima savjetuje isto to jer ono što je osjetila nakon samo mjesec dana, jako ju je zapanjilo i oduševilo. 

Evo što je sve istaknula kao silnu dobrobit jutarnje vježbe: 

1. Predivno je vježbati ujutro - dok vam glava još nije puna informacija, a tijelo umorno od obaveza

Zaista je oslobađajuće osjetiti takvo olakšanje i opuštenost, unatoč naporima koje ulažete u vježbu. U svakom slučaju, puno je lakše sve izdržati.  

2. Lakše je ostati motiviran 

Ako ćete trening uvijek ostavljati za kasnije ili se boriti s time da ga ubacite u svoj užurbani raspored, šanse da ćete vježbati prilično su male. Pogotovo ako ste obiteljski čovjek pa sve svoje obaveze stavljate ispred treninga. No kada se zainatite za jutarnju rutinu, tada vam malo toga može poremetiti planove. Sve što trebate je to da ustanete malo ranije i ako to shvatite kao svoj jutarnji zadatak, onda ćete svoj trening sigurno i odraditi. I vrlo se brzo naviknuti na njega. 

3. Osjećala sam se sve bolje  

Onaj osjećaj koji vas prožme ujutro - ili ste dobre volje ili niste - no otkako vježbam, taj osjećaj je dobar. To možemo objasniti medicinskim fenomenima, da vježba oslobađa dobre hormone, aktivnost bolje budi i slično. No tu je i psihološka prednost - dok drugi još spavaju, vi već možete biti silno ponosni jer ste toliko toga učinili za sebe.  

4. Ne manjka vam jutarnjeg sna jer definitivno spavate bolje nego prije  

Mnoga su istraživanja dokazala da jutarnja vježba, odnosno buđenje uz vježbu, ima itekako prednosti koje vas drže do navečer i doslovno vas bolje uspavaju. To možemo objasniti novom navikom koju tijelo prepozna kao novi ritam jer je to doista tako. Prije sam se uvečer borila s tim da zaspem na vrijeme, a sada već u devet sati moje tijelo pokazuje znakove da je vrijeme za počinak te da nema vremena za nesanicu jer ga ujutro čeka nova doza zdrave aktivnosti.  

5. Smršavila sam  

Iako mi to nije bio prvotni cilj, ova nova rutina olakšala me za skoro 2 kilograma, a da realno nisam napravila ništa veliko i revolucionarno. Sjetite se da sam i prije bila prilično aktivna uz posao, djecu i redovne pokušaje vježbanja, no od toga moj metabolizam očito nije imao toliko koristi kao od ove jutarnje vježbe. 

6. Zaključak  

Možda niste ni primijetili, ali nigdje nisam spomenula obavezan dan odmora. To je zato što sam  htjela iskoristiti svih 30 jutara da vidim kuda će me to odvesti i sada kada točno znam da sam išla u pravom smjeru. Sada si mogu priuštiti pokoje jutro u rastezanju ili malo dužem uživanju u krevetu. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.