Foto: 123rf
ZABORAVI na rezanje i kuhanje mrkvi, od sada će ovo biti jedini recept za mrkve koji trebaš.
Cijele mrkve potrebno je posuti začinima, a zatim ih zapeći u pećnici. Ovo ukusno jelo odličan je prilog lososu ili svinjetini za ručak ili večeru. Ostatke možeš poslužiti sljedeći dan za doručak - dovoljno je prekriti ih prženim jajem i priložiti tost; i ručak - mrkve nareži na manje komade i dodaj u salatu.
Ovakav obrok nema puno kalorija, a vrlo je ukusan i zasitan. Ako ne voliš kumin, možeš ga zamijeniti ružmarinom ili nekim drugim začinom.
Sastojci:
- 2 svežnja mrkvi, oguli ih i odreži im kraj
- 1 crveni luk, oguljen i narezan
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice vinskog octa
- 1 žlica kumina
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica crnog papra
- 3 žlice nasjeckane svježe mente
- naribana korica jednog limuna
Upute:
1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Mrkve i luk stavi u srednje veliku posudu za pečenje.
2. U maloj zdjeli dobro izmiješaj maslinovo ulje, ocat, kumin, sol i papar. Smjesu prelij preko mrkvi i luka, te lagano protresi zdjelu kako bi se sve dobro prekrilo.
3. Peci dok mrkve i luk 30 do 35 minuta. Znat ćeš da je jelo gotovo kad krajevi mrkve i luka ne postanu lagano smeđi, a unutrašnjost mekana. Ukrasi mentom i limunom, te posluži dok je toplo.