MRŠAVLJENJE zbilja nije lako, a za postizanje željenih ciljeva potrebni su sati napornog rada, puno dosljednosti, a ponekad i gladovanja. Iako to nije zdravo, puno ljudi gladuje da bi postiglo željene rezultate što prije.
Osim redovitog vježbanja, znojenja u teretani i isprobavanja novih intenzivnih vježbi, ključna je zdrava, promišljena i uravnotežena prehrana. Dok većina ljudi poistovjećuje zdravu s neukusnom hranom, postoji hrana koja nije samo bogata hranjivim tvarima već je i omiljena velikom broju ljudi, a to su morski plodovi.
S obzirom na to da ih krasi niskokaloričnost i visok udio nemasnih proteina, većina morskih plodova, poput riba, školjki i rakova, vrlo je zdrava i izvrsna kao pomoć pri smanjenju tjelesne težine.
Prednosti konzumiranja morskih plodova za mršavljenje
Riba je, kao što znamo, odličan izvor nemasnih proteina koji vam pomažu zadovoljiti želju za hranom i dulje vas održavaju sitima. Osim toga, masne ribe poput lososa, pastrve ili tune sadrže omega-3 masne kiseline koje pridonose sitosti i sprječavaju žudnju za brzom hranom slabe nutritivne vrijednosti.
Odabirom ribe ili bilo koje druge morske hrane umjesto nekog drugog nemasnog mesa značajno smanjujete unos masti.
Međutim, postoje određene pogreške koje možete napraviti pri pripremi ribe i ostalih morskih plodova.
Koristite previše maslaca
Maslac može poboljšati okus svakog jela. Ipak, ako s njim pretjerate, možda ćete kompromitirati svoje ciljeve mršavljenja. Premda premazivanje pečene ribe maslacem, polijevanje maslaca po filetu lososa ili dodavanje u rižoto s kozicama pridonosi okusima, pokušajte kontrolirati količine.
Iako će vam okusni pupoljci biti zahvalni na dodavanju maslaca, vaš će napredak mršavljenja vjerojatno patiti.
Umjesto maslaca upotrijebite ekstra djevičansko maslinovo ulje i dodajte pojačivače okusa poput svježeg bilja, suhih začina ili citrusa, preporučuje klinika Mayo.
Pržite ribu
Pržena hrana ima najbolji okus, zar ne? Ako pokušavate skinuti koji kilogram, izbjegavajte prženu hranu, čak i ako se radi o niskokaloričnoj ribi ili bilo kojoj drugoj morskoj hrani. Hrskavost može djelovati božanstveno, ali nije prijatelj mršavljenja.
Imate pogrešan stav o masnijim vrstama ribe
Iako masna riba poput lososa, tune, skuše ili haringe sadrži nešto veću količinu kalorija, ljudi možda misle da ju je najbolje izbjegavati, ali stručnjaci smatraju da je odlična za one koji žele smršavjeti. Sadržaj omega-3 masnih kiselina u masnoj ribi pomaže poboljšati sitost i obuzdava želju za grickanjem između obroka, a izvrstan je za zdravlje srca i mozga, piše Times Of India.